Avionul Ameliei Earhart, în fine, descoperit ?

(The Epoch Times)

O imagine detectată de cercetători pasionaţi care caută de mulţi ani rămăşiţele americancei Amelia Earhart, dispărută în Pacific în 1973, pare să fie cea a avionului acesteia, relatează AFP, citând un comunicat al asociaţiei Tighar.

'Entuziasmant, frustrant, înnebunitor ! O imagine sonar arată ceva care ar putea fi Lockheed-ul Electra Ameliei Earhart. Mărimea este potrivită, forma - potrivită, locul - potrivit', scrie pe site-ul său asociaţia Tighar (The International Group For Historic Aircraft Recovery).

O expediţie - a 10-a în 23 de ani ai acestor pasionaţi de arheologie nautică - a filmat în iulie 2012 fundul marin în apropiere de insula Nikumaroro, în arhipelagul Kiribati, în mijlocul Oceanului Pacific, şi imaginile sunt analizate îndelung de atunci.

Ceea ce Tighar numeşte în continuare o 'anomalie' a fost detectată la adâncimea de 183 m şi pare să aibă lungimea de mai puţin de 10 m, în timp ce fuselajul Electrei era de 11,76 m, se poate citi pe site-ul web.

'Cu cât priveşti mai mult această anomalie, cu atât mai mult pare să se potrivească. Dar poate că este un recif de coral, poate - o navă care s-a scufundat fără ca vreun document s-o menţioneze vreodată sau poate fi o coincidenţă', încearcă aceşti pasionaţi să-şi tempereze entuziasmul.

'Nu vom şti ce este până când nu ne vom întoarce acolo', adaugă ei, evocând o viitoare expediţie de îndată ce îi vor găsi finanţarea.

În 2 iulie 1937, Amelia Earhart (39 de ani), însoţită de navigatorul Fred Noonan la bordul unui bimotor Lockheed Electra, încerca să ajungă în California după ce decolase din Noua Guinee, în ultima etapă a unui înconjur al lumii prin Est la nivelul Ecuatorului.

Ea prevăzuse să aterizeze pe insula Howland pentru a-şi reface rezerva de carburant. După câteva ore de la decolare, Amelia Earhart anunţa printr-un ultim mesaj radio că nu reuşeşte să localizeze insula, iar 'carburantul i se termină'. Apoi, nimic. În pofida cercetărilor, nicio rămăşiţă a avionului nu a fost detectată.

Pentru pasionaţii din Tighar, Amelia Earhart a putut ateriza forţat şi chiar supravieţui câtva timp pe minusculul atol nelocuit Nikumaroro, situat la 480 km de Howland, căci o serie de indicii - transmisii radio, interceptate la vremea respectivă şi rămăşiţe ale unor obiecte lucrate manual - au fost descoperite de atunci în zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură