Avion al Marinei americane survolează strâmtoarea Taiwanului, la o zi după ce şeful Pentagonului a discuat cu omologul chinez

Avion american P-8A Poseidon
Avion american P-8A Poseidon (Wikipedia.org)

Flota a şaptea a SUA a declarat că un P-8A Poseidon al Marinei Militare a zburat miercuri prin strâmtoarea Taiwan, la o zi după ce şefii apărării din SUA şi China au purtat primele discuţii din noiembrie 2022, în încercarea de a reduce tensiunile regionale, informează AP News.

Avionul de patrulare şi recunoaştere "a tranzitat Strâmtoarea Taiwan în spaţiul aerian internaţional", a precizat Flota a şaptea, într-un comunicat de presă.

"Operând în Strâmtoarea Taiwan în conformitate cu dreptul internaţional, Statele Unite susţin drepturile şi libertăţile de navigaţie ale tuturor naţiunilor", se arată în comunicat.

Deşi strâmtoarea critică, cu o lăţime de 160 de kilometri, care desparte China de democraţia insulară autonomă, este zonă internaţională, China consideră că trecerea prin ea a aeronavelor şi navelor militare străine reprezintă o provocare la adresa suveranităţii sale. China revendică insula Taiwan, ameninţând că o va lua cu forţa dacă va fi necesar, în ciuda sprijinului militar american pentru insulă.

China nu a avut un răspuns imediat la raport, dar în trecut a emis proteste severe şi a activat apărarea ca răspuns la trecerea navelor şi a avioanelor militare prin strâmtoare, în special a celor din SUA. De asemenea, China trimite în mod regulat nave militare şi avioane de război în strâmtoare şi în alte zone din jurul insulei pentru a epuiza apărarea Taiwanului şi a încerca să intimideze cei 23 de milioane de locuitori, care susţin cu fermitate independenţa lor de facto.

"Operând în strâmtoarea Taiwan în conformitate cu dreptul internaţional, Statele Unite susţin drepturile şi libertăţile de navigaţie ale tuturor naţiunilor. Tranzitul aeronavei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de o zonă Indo-Pacific liberă şi deschisă. Armata Statelor Unite zboară, navighează şi operează oriunde permite dreptul internaţional", se arată în comunicatul Flotei a şaptea.

Şeful Pentagonului, discuţii cu omologul său chinez

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a discutat marţi cu omologul său chinez, amiralul Dong Jun, în cel mai recent efort al SUA de a îmbunătăţi comunicarea cu armata chineză şi de a reduce şansele unui conflict în regiune.

A fost prima dată când Austin a vorbit cu Dong şi prima dată când a discutat pe larg cu un omolog chinez din noiembrie 2022. Convorbirea, care a durat puţin mai mult de o oră, a avut loc în contextul în care secretarul de stat Antony Blinken este aşteptat să călătorească în China în această lună, pentru a purta discuţii.

Contactele între militari s-au blocat în august 2022, când Beijingul a suspendat toate aceste comunicări după ce preşedintele de atunci al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul. China a răspuns prin lansarea de rachete deasupra Taiwanului şi a intensificat manevrele militare, inclusiv ceea ce părea a fi o repetiţie a unei blocade navale şi aeriene a insulei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe