Avioane de luptă ruseşti interceptate de avioane NATO în apropierea Estoniei

Avioane de luptă ale NATO au interceptat trei avioane de luptă ruseşti în apropierea apelor neutre din apropierea Estoniei, a anunţat alianţa militară vestică.
Avion de luptă rusesc MiG-31.
Avion de luptă rusesc MiG-31. (Wikipedia.org)

“Două avioane de luptă spaniole F-18 repartizate misiunii Baltic Air Policing a alianţei NATO au fost trimise de la baza aeriană estoniană Amari. De asemenea, câteva avioane de luptă finlandeze au fost ridicate de la sol pentru a intercepta avioanele ruseşti”, conform unei declaraţii publicate marţi de NATO.

Alianţa a precizat că avioanele ruseşti au fost identificate ca fiind două avioane MiG-31 şi un avion pentru transport Antonov AN-26.

De asemenea, NATO a anunţat că avioanele sale au încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian finlandez în timp ce executau manevrele de interceptare.

Dylan P. White, purtător de cuvânt al NATO, a declarat că, ulterior, Comandamentul Aerian al alianţei a explicat incidentul Centrului finlandez pentru Operaţiuni Aeriene, cu obiectivul de a îmbunătăţi coordonarea pe viitor.

Ministerul rus al Apărării a precizat că avioanele sale efectuau “un zbor de pregătire deasupra apelor neutre din Marea Baltică ... în strictă conformitate cu regulile utilizării spaţiului aerian, fără să încalce frontierele statelor străine”.

Rusia este cunoscută pentru agresivitatea cu care avioanele sale survolează zonele adiacente spaţiului aerian suveran al aliaţilor NATO şi pentru desele incidente aviatice generate de manevrarea aparatelor ruseşti de zbor în imediata apropiere a celor “inamice”.