Avem noi miniştri la Cultură şi Externe. Traian Băsescu a semnat decretele de numire

Andrei Pricopie
19.11.2014

alte articole

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
19.11.2014

Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi seară decretele privind numirea lui Mihnea Motoc, ambasadorul României pe lângă Uniunea Europeană, în funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi a secretarului de stat Hegedüs în funcţia de ministru al Culturii şi viceprim-ministru.

De asemenea, şeful statului a aprobat demisia lui Teodor Meleşcanu de la Ministerul de Externe, demisie survenită în urma dezastrului din Diaspora, unde un număr impresionant de români au stat ore în şir la cozi kilometrice, uneori în condiţii meteo nefavorabile, şi nu au mai apucat să voteze.

Premierul Victor Ponta l-a propus marţi pe Mihnea Motoc să îi ia locul lui Meleşcanu. Acesta ocupa funcţia de Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, iar anterior a îndeplinit aceeaşi funcţie pe lângă ONU, timp de cinci ani.

Marţi seară, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că propunerea Uniunii pentru funcţia de ministru al Culturii este Hegedus Csilla - care ocupa funcía de secretar de stat în acelaşi minister.

"Este un om foarte bine pregătit şi care cunoaşte sistemul, nu numai Ministerul Culturii, dar şi tot ce înseamnă cultura românească. Victor Ponta cunoaşte această propunere şi nu a avut nimic de comentat", a declarat liderul UDMR, citat de b1.ro.

Ceremonia de depunere a jurămintelor de învestitură va avea loc miercuri, 19 noiembrie a.c., după publicarea decretelor în Monitorul Oficial.

Analizând cele două numiri, Adrian Papahagi a precizat: "În sfârşit, două propuneri de miniştri decente. Îi cunosc şi îi apreciez atât pe clujeanca Hegedüs Csilla, care a făcut o treabă excelentă în reînvierea domeniului Bánffy de la Bonţida – Bánffy Castle Bonţida – cât şi pe ambasadorul Mihnea Motoc, şef al misiunii permanente a României la UE. Cred că Csilla va face treabă la Cultură, iar Motoc e un profesionist al diplomaţiei. Deci se poate... Am cam băgat spaima în clasa politică."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor