Autorităţile RM indexează pensiile. Slusari: Fărâmiturile aruncate pensionarilor - continuarea genocidului social

Pensia minimă pentru limită de vârstă după indexare va constitui 1025 de lei MD considerabil mai mică decât coşul minim de consum, stabilit în valoare de 1833 de lei MD.
Pensionară munceşte la piaţă
Pensionară munceşte la piaţă (facebook.com/valentina ursu)

De la 1 aprilie, pensiile pentru limită de vârstă şi cele de dizabilitate vor fi indexate cu 6,6%, potrivit unei hotărâri aprobate miercuri de către Executivul de la Chişinău.

Astfel, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 96,36 de lei MD, cele de dizabilitate vor spori în medie cu 75,82 lei MD, cele de urmaş - cu 50,49 lei MD, iar pensia participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl va creşte în medie cu 201,31 lei. În total, pensii mai mari vor primi circa 715 mii de persoane.

Potrivit Guvernului, în prezent, pensia minimă pentru limită de vârstă ar fi în valoare de 961 de lei MD, iar după indexare va constitui 1025 de lei MD, echivalentul cuantumului venitului lunar minim garantat.

În context, Alexandr Slusari precizează că pentru indexarea de umilinţă cu cifra "uriaşă" de 96 lei MD autorităţile moldovene au rezervat puţin peste 50 milioane de lei MD, iar dacă ar fi rămas sistemul vechi de indexare, pensiile ar fi fost majorate cu 9,3 %.

”Pentru realizarea ideii dictatorului cu dereglări mentale privind construirea unei arene sportive gigantice din buget urmează să fie alocată suma de 100 milioane de lei MD. Totodată, până la finele anului din buget vor fi achitate în contul acoperirii furtului bancar 810 milioane de lei MD sau suma, care de 16 ori depăşeşte fărâmiturile aruncate pensionarilor. Aşa arată un genocid social şi un dezmăţ naţional!”, a atenţionat vicepreşedintele Platformei DA.

De menţionat că suma de 1025 de lei MD, echivalentul cuantumului venitului lunar minim garantat rămâne considerabil mai mic decât coşul minim de consum, stabilit în valoare de 1833 de lei MD. Coşul de subzistenţă pentru pensionari constituind, în medie, 1566,6 lei MD. Mai mult, potrivit informaţiei Biroului Naţional de Statistică, în anul 2017, indicele preţurilor de consum a crescut cu 6,6 la sută faţă de anul 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe