Autorităţile Găgăuziei au găsit un milion de lei pentru desfăşurarea referendumului

Găgăuzia
Găgăuzia (ro.wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
21.01.2014

Apelul başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, ca întregul popor să colecteze fonduri pentru desfăşurarea referendumului pe 2 februarie, s-a încununat cu succes chiar din prima zi. Potrivit scrisorii primite de conducerea autonomiei, Dmitri Iacubov, originar din Moldova, domiciliat în Rusia, s-a declarat dispus să suporte cheltuielile de desfăşurare a referendumurilor.

În scrisoare se menţionează că, autorul "susţine totalmente ideea de referendum, se declară dispus să acopere pe cont propriu cheltuielile pentru desfăşurarea acestuia, solicită stoparea campaniei întregului popor de colectare de fonduri şi oferirea tuturor informaţiilor despre cheltuielile necesare care să permită desfăşurarea cu succes a referendumului".

"Referendumul reprezintă un drept legitim al cetăţenilor de a-şi exprima opinia în problemele cele mai actuale. În toată lumea civilizată desfăşurarea de consultări cu populaţia se consideră o realizare a regimurilor de guvernare şi un semn de sistem democratic funcţional. Eu consider că tentativele conducerii Republicii Moldova de a împiedica desfăşurarea referendumului în Găgăuzia nu pot fi explicate logic, deci, duc la gândul despre esenţa antipopulară a autorităţilor şi la revenirea represiunilor staliniste demult plecate", afirmă Iacubov.

Conform spuselor sale, în Rusia muncesc circa 700 mii de cetăţeni ai Moldovei, care nu au plecat din locurile de baştină de viaţă bună, "lăsându-şi apropiaţii, rudele în etate şi mormintele strămoşilor". "Ar fi echitabil ca şi voturile noastre să fie auzite de conducerea Moldovei", susţine autorul scrisorii.

Potrivit Infotag, 940 mii lei au fost prevăzuţi în bugetul autonomiei pentru desfăşurarea referendumurilor, dar după ce instanţa de judecată a emis decizia privind ilegalitatea referendumului, operaţiunile bugetare oficiale, legate de pregătirea şi desfăşurarea plebiscitului, au fost blocate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor