Aurica Doina: Principiile managementului corporativ în cadrul instituţiilor financiare din Moldova trebuie să fie îmbunătăţite

Bani
Bani (ChinaFotoPress / Getty Images)

Principiile managementului corporativ în cadrul instituţiilor financiare din Moldova trebuie să fie îmbunătăţite, susţine membrul Consiliului de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Aurica Doina. Aurica Doica a făcut această declaraţie presei înaintea şedinţei plenare a Grupului euroasiatic pentru managementul corporativ care se desfăşoară la Chişinău, relatează "Infotag".

"Scopul acestui eveniment este revizuirea practicii existente în domeniul managementului corporativ, analiza practicilor existente şi a bazei instituţionale, precum şi elaborarea recomandărilor pentru îmbunătăţirea mecanismelor managementului corporativ", a spus Aurica Doina.

"Printre avantajele managementului corporativ se numără promovarea sectorului privat, crearea unui climat investiţional favorabil şi creşterea nivelului de încredere a investitorilor şi creditorilor", a mai scris sursa citată.

Membrul Consiliului de Administraţie al CNPF a declarat că deşi Moldova a înregistrat deja mai multe rezultate pozitive în acest domeniu, mai sunt încă multe de făcut pentru a îmbunătăţi situaţia. "În 2007 a fost aprobat Codul managementului corporativ, la care au aderat toate băncile şi majoritatea companiilor de asigurare. Legislaţia actuală obligă societăţile pe acţiuni care prezintă interes public să implementeze principiile managementului corporativ, care se referă în special la transparenţa structurii acţionarilor, organizarea adunărilor generale ale acţionarilor, respectarea drepturilor acţionarilor, etc.", a spus Aurica Doina. Ea a adăugat că CNPF a organizat mai multe evenimente, inclusiv cu participarea experţilor străini, la care s-a explicat ce înseamnă un model eficient al managementului corporativ.

La rândul său, preşedintele comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a declarat că Moldova se confruntă, la acest capitol, cu problema legată de protejarea drepturilor acţionarilor majoritari şi a celor minoritari ai companiilor. "După procesul de privatizare s-a creat o situaţie când în Moldova există companii în care o singură persoană deţine 90% din acţiuni, iar alte 170 mii de persoane deţin mai puţin de 10%. Este foarte greu de administrat o asemenea companie, iar la nivel politic este greu de luat decizii. Din acest considerent, sunt necesare măsuri de administrare corporativă", a spus Ioniţă.

Conform opiniilor preşedintelui Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, o altă problemă cu care se confruntă statele post-sovietice este neachitarea dividendelor. "Potrivit datelor CNPF, în Moldova doar 10% din companii achită dividende. Drepturile acţionarilor minoritari la capitolul achitării dividendelor nu sunt protejate. Aceşti acţionari se află într-o luptă continuă cu acţionarii majoritari care au elaborată o strategie de dezvoltare de lungă durată a companiei. Trebuie să vedem cum putem soluţiona aceste probleme".

O altă problemă menţionată de Ioniţă este protejarea drepturilor de proprietate. "Este necesar să se adopte o serie de măsuri care să nu permită preluarea controlului asupra companiei de către anumite forţe. Proprietarul trebuie să fie convins că proprietatea lui este protejată. Rolul statului este garantarea integrităţii proprietăţii", a mai spus el.

Oficialul a mai adăugat că "deputaţii analizează aceste probleme şi speră ca în cadrul acestei reuniuni să fie înaintate recomandări cu privire la soluţionarea acestor probleme".

La şedinţa grupului euroasiatic pentru managementul corporativ participă reprezentanţi ai structurilor de stat din domeniul financiar, experţi din Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Turcia, precum şi reprezentanţi ai EBRD şi Băncii Mondiale. Conferinţa este organizată de CNPF cu sprijinul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe