Taubman: Acordul privind trupele in Irak, discutat de guvernele SUA, irakian si roman

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a declarat, luni, intrebat in legatura cu o eventuala asociere a Romaniei la un acord negociat in prezent de SUA si Irak, referitor la mentinerea trupelor, ca este o problema tehnica, la care lucreaza Guvernele irakian, roman si american.

"Este o problema tehnica (...) la care lucreaza atat Guvernul irakian, cat si Guvernul roman cat si Statele Unite", a spus Taubman, intrebat in legatura cu o eventuala asociere a Romaniei la un acord negociat in prezent de SUA si Irak referitor la mentinerea trupelor, afirmatie facuta, sambata, de ministrul Apararii, Teodor Melescanu.

Varianta care va fi aleasa, in final, "depinde de cele trei parti", a apreciat Taubman.

"Fiecare trebuie sa faca ceea ce crede ca este mai bine. Si, sincer, trebuie aprobarea Parlamentului irakian. Sunt multi politicieni care au opiniile lor fata de acest subiect", a adaugat ambasadorul, care a declarat ca spera ca va fi timp suficient pana la sfarsitul anului pentru incheierea acestei proceduri.

Romania participa la efortul international de stabilizare a Irakului din anul 2003. In acest moment, prezenta internationala se realizeaza in baza rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU 1790 din 2007, care este valabila pana la 31 decembrie 2008.

"Evaluarea perspectivei unei eventuale prezente a trupelor romanesti in Irak dupa 1 ianuarie 2009 se va realiza in masura in care, in prealabil, se va primi o solicitare formala din partea autoritatilor irakiene. In aceasta evaluare, se va tine seama, desigur, daca se va contura o prezenta in baza unei eventuale prelungiri a valabilitatii rezolutiei amintite sau se va pune problema unui acord multilateral respectiv a unor acorduri bilaterale intre Irak si statele dispuse sa participe", a comunicat MAE la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit Ministerului de Externe, ultimele evolutii din Irak, marcate de imbunatatirea situatiei de securitate si de rezultatele notabile ale procesului de guvernare, demonstreaza progrese reale si palpabile.

"Romania urmareste cu maximum interes dezvoltarile din Irak si reitereaza determinarea de a sustine, in continuare, procesul de stabilizare a Irakului", conchide MAE.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, s-a referit la randul sau la acest subiect sambata, precizand ca Romania are aprobarile necesare pentru prezenta in Irak pana la sfarsitul lui 2009, in conditiile existentei unui mandat.

"Acest mandat este dat de rezolutia ONU, o rezolutie care expira pe data de 31 decembrie anul acesta. Armata romana nu este o armata de ocupatie in Irak , este o armata care se afla acolo la solicitarea Guvernului irakian, pe baza unui mandat international", a spus Melescanu.