Atac înarmat asupra creştinilor din Egipt

Studenţi egipteni pe străzile din Cairo, 20 octombrie 2013
Studenţi egipteni pe străzile din Cairo, 20 octombrie 2013 (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.10.2013

Un bărbat înarmat a deschis focul asupra unei mulţimi de creştini ce ieşeau dintr-o biserică din Cairo, în seara zile de duminică, douăzeci octombrie. Trei persoane, între care o fetiţă de opt ani, au fost ucise, iar 12 persoane au fost rănite.

Oamenii ieşeau dintr-o biserică din partea de nord a oraşului Cairo, unde luau parte la o cununie religioasă, atunci când bărbatul înarmat a început să tragă în ei.

Este primul atentat armat împotriva creştinilor comis la Cairo, de la destituirea preşedintelui egiptean Morsi, pe 3 iulie, anul curent, informează AFP.

Un oficial din Ministerul Sănătăţii, Ahmed al-Ansar, a confirmat că douăsprezece persoane au fost rănite, dintre care patru sunt în stare critică.

Creştinii egipteni, în special copţii, reprezintă între 6 şi 10% din populaţia de 85 de milioane de oameni a Egiptului. De la răsturnarea ui Mohamed Morsi şi, în special după 14 august, când susţinătorii fostului preşedinţe au fost alungaţi cu forţa din zonele pe care le ocupaseră în capitală, creştinii au fost în mod regulat ţinta atacurilor fundamentaliştilor musulmani. Aceştia îi acuză pe creştini că au sprijinit lovitura armată de stat împotriva fostului preşedinte islamist, membru al Frăţiei Musulmane.

Într-un raport publicat pe 9 octombrie, Amnesty Internaţional afirma că forţele de securitate egiptene nu au reuşit să îi protejeze pe copţii vizaţi de atacurile fundamentaliştilor musulmani, după reprimarea sângeroasă a partizanilor lui Morsi.

Conform Amnesty Internaţional, mai mult de 200 de proprietăţi deţinute de creştini au fost atacate, 43 de biserici au fost serios avariate şi cel puţin 4 persoane au fost ucise din data de 14 august până în prezent.

"O reacţie violentă împotriva comunităţii copte ar fi putut fi anticipată foarte uşor. În pofida acestui fapt, forţele de ordine nu au reuşit nici să prevină atacurile, nici să ţină violenţele sub control." consideră Amnesty Internaţional.

Organizaţia Human Rights Watch consideră că cele mai afectate au fost provinciile Minya şi Assiout, din centrul ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor