Atac cu bombă asupra unei baze secrete SUA din Afganistan. James Mattis se afla în vizită în Kabul

Explozie Afganistan.
Explozie Afganistan. (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Insurgenţii talibani au atacat o bază a armatei SUA în provincia estică Khost din Afghanistan, luni, conform unui raport Reuters care nu a oferit detalii despre incident.

Atacul a survenit în timpul unei vizite surpriză a Secretarului pentru Apărare, James Mattis, la Kabul.

Atacatorii au detonat o bombă la intrarea în Camp Chapman, o bază secretă unde lucrează atât trupe regulate cât şi contractori, potrivit unui anunţ făcut de purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei afgane, Mubarez Mohammad Zadran.

Atacul a survenit după ce, vineri, 170 de soldaţi afgani au fost ucişi în timpul unui atac desfăşurat de talibani deghizaţi în militari. Luni, ministrul afgan al Apărării şi seful statului major au demisionat în urma scandalului.

Secretarul Apărării, James Mattis, a sosit luni în Afghanistan într-o vizită surpriză în timpul căreia se va întâlni cu oficiali afgani. El va discuta cu oficialii afgani şi cu generalii coaliţiei.

Conducerea armatei afgane se află într-un moment de impas, după demisia conducerii survenite ca urmare a atacului de vineri, considerat cel mai dur din 2001.

În timpul atacului, şase talibani au pătruns în baza puternic păzită şi au deschis focul. Luptele au durat aproximativ cinci ore, făcând 170 de victime în rândul armatei afgane. Cinci dintre militanţi au fost ucişi şi un al şaselea a foat prins viu după ce Ministerul Apărării a trimis comandouri speciale pentru a controla situaţia.

Săptămâna trecută, Mattis şi-a exprimat îndoielile cu privire la propunerile bugetului pentru Pentagon făcute de preşedintele Donald Trump, afirmând pentru membri ai Congresului că cele 603 miliarde USD nu sunt suficiente pentru a susţine promisiunea preşedintelui de a reconstrui armata SUA.

Deşi Mattis nu a comentat public opinia sa privind bugetul, el a afirmat în privat pentru Congres că este nevoie de o creştere, fără de care planul lui Trump nu poate fi îndeplinit.

SUA menţine în Afganistan 8.500 de soldaţi, pe lângă care activează şi 6 mii de soldaţi trimişi de ţările membre ale coaliţiei care sprijină guvernul central din Kabul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe