UE consideră “nerealistă” rămânerea lui Assad la conducerea Siriei

Federica Mogherini a declarat că este complet nerealistă ideea că preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-ar putea păstra puterea în orice guvern viitor într-o Sirie postbelică.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, Federica Mogherini, a susţinut luni că “pare să fie complet nerealist să credem că viitorul Siriei va fi exact la fel ca şi în trecut”. Dar “depinde de sirieni să decidă acest lucru” , a adăugat aceasta.

Comentariile lui Mogherini din Luxemburg au loc în contextul în care SUA pare să îşi fi relaxat poziţia împotriva lui Assad.

La sfârşitul săptămânii trecute, la Londra, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a sugerat că statutul lui Assad nu este cea mai importantă problemă în acest moment.

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că ţara sa doreşte mai degrabă să lucreze cu Turcia şi Rusia pentru a găsi o soluţie politică pe termen lung în Siria, decât să se concentreze pe soarta lui Bashar al-Assad.

Donatorii internaţionali se vor întâlni miercuri la Bruxelles pentru a obţine sprijin financiar şi suport pentru o soluţie durabilă la conflictul sirian ce durează de peste 6 ani.

În acelaşi timp, ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a declarat la sosirea sa la întâlnirea ministerială a UE din Luxemburg: “Noi avem în continuare aceeaşi poziţie, nu cred că există un viitor pentru al-Assad, dar poporul sirian va decide”.

Iar omologul său francez, Jean-Marc Ayrault, a susţinut că este nevoie de o “tranziţie politică demnă de acest nume şi la capătul procesului politic, când va fi vorba să se construiască Siria viitorului, Franţa nu-şi imaginează niciun moment că această Sirie ar putea fi condusă de al-Assad, după responsabilitatea pe care o are în situaţia actuală — peste 300.000 de morţi, deţinuţi, torturi, o ţară distrusă — eu cred că este o problemă de simţ al responsabilităţii”.