Fost expert al Rand Corporation: Rusia ar fi putut doborî rachete Tomahawk trase în Siria

Un expert în geopolitică susţine că, potrivit unei versiuni alternative privind atacul american cu rachete Tomahawk asupra bazei aeriene siriene Shayrat, este posibil ca o parte dintre acele rachete să nu îşi fi atins ţintele şi să fi fost doborâte de ruşi.
Victime ale presupusului atac chimic desfăşurat în oraşul sirian Khan Sheikhoun în 4 aprilie 2017.
Victime ale presupusului atac chimic desfăşurat în oraşul sirian Khan Sheikhoun în 4 aprilie 2017. (Captură Foto)

Un expert veteran în geopolitică a declarat, într-un interviu video acordat în exclusivitate RiskHedge, că există o versiune alternativă privind atacul cu rachete Tomahawk lansat de SUA în 7 aprilie asupra bazei aeriene siriene Shayrat, ca răspuns la un presupus atac chimic desfăşurat de regimul sirian asupra propriului popor.

“Nu toate rachetele şi-au atins ţintele”, a afirmat dr. Theodore Karasik, consilier senior la Gulf State Analytics. “Trebuiau să fie 60 de rachete. A existat o defecţiune aşa că una eşuat. 36 de rachete şi-au atins ţintele, restul nu. Unde au ajuns?”.

Karasik, fost politolog în cadrul Grupului pentru Politică şi Securitate Internaţională al RAND Corporation, a petrecut ultima decadă în Orientul Mijlociu şi dispune de o reţea extinsă în regiune.

“Rachetele lipsă fie au fost doborâte de sistemele S-300, fie au intrat sub controlul bruiajului electronic rusesc şi au căzut în mare”, a explicat Karasik. “Acum, potrivit acestei versiuni alternative a evenimentelor înseamnă că SUA şi Rusia ar fi deja implicate într-un conflict - tehnic vorbind - prin folosirea de TLAM-uri (rachete Tomahawk) şi apoi interceptarea sau controlul lor de către ruşi”.

Dacă este adevărat, înseamnă că SUA şi Rusia au avut o confruntare militară directă pentru prima dată în câteva decenii.

“Acest lucru este foarte important”, a susţinut Karasik, “deoarece evidenţiază faptul că am avut prima noastră întâlnire cu ruşii şi acest lucru pregăteşte scena pentru potenţiale întâlniri viitoare între Washington şi Rusia pe câmpul de luptă sirian”.

Mai mult, motivul folosit în cazul atacului cu rachete – şi anume, presupusul atac al regimului sirian cu arme chimice asupra populaţiei sale – s-ar putea să fi avut la bază informaţii eronate.

“Aparent, locaţia atacului se află într-o zonă industrială unde există o mulţime de substanţe chimice industriale. Atacul asupra acestei locaţii a produs un nor toxic care a fost destul de letal, evident, pentru a ucide şi mutila sute de persoane. Problema constă în faptul că acest atac, în care a fost eliberat gaz industrial, nu este în niciun fel asociat cu un atac de tipul celui în care este folosit gaz sarin”, a precizat Karasik.

Karasik a declarat că gazul sarin este un agent fără miros, în timp ce victimele s-au plâns că au simţit un miros. El a explicat, de asemenea, că doctorii care au tratat victimele nu purtau costume speciale necesare în cazul gazului sarin.

“Da, a existat un agent toxic industrial care a ucis şi mutilat oameni. Dar, încă nu s-a dovedit dacă a fost sau nu gaz sarin”, a adăugat Karasik.

Această teorie alternativă provine din mai multe locuri diferite, potrivit lui Karasik, inclusiv surse din Washington, regiunea Golfului şi Rusia.

RiskHedge a contactat Casa Albă, Pentagonul şi Ambasada rusă din Washington, D.C. pentru a comenta acest subiect. Casa Albă şi Ambasada rusă nu au răspuns imediat, iar un purtător de cuvânt al Pentagonului, maiorul Adrian Rankine-Galloway, a făcut referire la o conferinţă de presă desfăşurată de secretarul american al Apărării, Jim Mattis, şi generalul Joseph Votel imediat după atacurile cu rachete din 7 aprilie.

Există controverse inclusiv asupra numărului de ţinte atinse. În timpul unei audieri în 11 aprilie, generalul Votel a declarat că SUA au atacat 59 de locaţii în baza aeriană şi a lovit 57 dintre ele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe