Assad susţine că presupusul atac chimic din provincia siriană Idlib este o “invenţie”

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că acuzaţiile privind desfăşurarea unui atac cu arme chimice de către forţele sale sunt “sută la sută o invenţie”.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Captură Foto)

Agenţia de ştiri AFP l-a citat joi pe Assad afirmând într-un interviu că guvernul său a predat toate stocurile de arme chimice.

“Nu a existat niciun ordin pentru lansarea vreunui atac. Am predat arsenalul nostru în urmă cu câţiva ani”, a afirmat preşedintele sirian.

Damascul şi Moscova, principalul susţinător al lui Assad în războiul sirian ce durează de peste 6 ani, au afirmat că gazul toxic care a ucis peste 80 de persoane în oraşul controlat de rebeli Khan Sheikhoun în 4 aprilie a fost eliberat după ce bombele guvernamentale au lovit un depozit al rebelilor folosit pentru producerea de arme chimice, afirmaţie respinsă de guvernele occidentale.

Assad a declarat că va permite doar desfăşurarea unei investigaţii imparţiale asupra incidentului, pentru a se asigura că aceasta nu va fi folosită pentru atingerea unor obiective politizate.

Miercuri, Rusia şi-a folosit dreptul de veto pentru a se opune unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere Damascului să coopereze cu o investigaţie asupra presupusului atac.

Proiectul de rezoluţie cere guvernului sirian să se conformeze recomandărilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) şi ale Mecanismului de Investigaţie Comună OPCW-ONU şi să furnizeze acces la bazele militare de unde ar fi putut să fie lansat atacul asupra oraşului Khan Sheikhoun.

Mai mult, proiectul de rezoluţie prevedea ca guvernul sirian să coopereze deplin cu investigatorii internaţionali, printre altele să le furnizeze planuri de zbor, jurnale de zbor şi orice alte informaţii despre operaţiunile de zbor, inclusiv toate planurile şi jurnalele înregistrate în 4 aprilie 2017.

În 7 aprilie, preşedintele american Donald Trump a ordonat lansarea a zeci de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei bazei aeriene siriene din guvernoratul Homs. Washingtonul a susţinut că acţiunea a fost un răspuns la presupusul atac chimic din provincia Idlib, susţinând că baza aeriană vizată a fost locul de unde a fost lansat atacul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe