Putin dă înapoi: se întâlneşte cu Tillerson în ciuda tensiunilor amplificate dintre SUA şi Rusia

Secretarul de stat american Rex Tillerson s-a întâlnit miercuri la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, în ciuda rapoartelor că liderul de la Kremlin a refuzat o întâlnire personală cu înaltul diplomat american, arată mass media rusă de stat.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Getty Images)

“Preşedintele rus Vladimir Putin se întâlneşte cu secretarul de stat american [Rex] Tillerson şi ministrul rus de externe [Serghei] Lavrov la Kremlin”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, fără să detalieze subiectele care vor fi discutate.

“Nu am anunţat astfel de întâlniri şi în acest moment nu există nicio întâlnire cu Tillerson pe agenda preşedintelui”, a declarat Peskov luni, respingând potenţialul pentru o astfel de întâlnire. El a adăugat că “revenirea la pseudo-încercările de a rezolva criza prin repetarea mantrelor că Assad trebuie să se retragă, nu poate ajuta la soluţionarea problemelor”, sugerând că o întâlnire între Tillerson şi Putin ar fi neproductivă ţinând cont de climatul politic actual.

Evoluţia are loc după ce preşedintele rus a declarat că relaţiile dintre SUA şi Rusia s-au înrăutăţit de la investirea preşedintelui american Donald Trump.

“Se poate spune că nivelul de încredere la nivel funcţional, în special la nivel militar... nu s-a îmbunătăţit, ci mai degrabă s-a deteriorat”, a declarat Putin la un post TV rusesc de stat.

Înainte de întâlnirea cu Putin, Tillerson, care a sosit marţi la Moscova în prima sa vizită oficială în noua sa poziţie, a discutat cu omologul său rus Lavrov.

Putin l-a premiat pe Tillerson cu premiul Ordinul Rus al Prieteniei în 2013.

Întâlnirea neprogramată dintre Tillerson şi Putin a avut loc în mijlocul unor tensiuni amplificate între SUA şi Rusia pe tema Siriei.

Săptămâna trecută, Trump a ordonat lansarea a zeci de rachete asupra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la un presupus atac cu arme chimice desfăşurat de preşedintele sirian Bashar al-Assad asupra oraşului Khan Sheikhoun, soldaţi cu zeci de morţi. Guvernul sirian a negat implicarea într-un astfel de atac.

De la atacul american, relaţiile dintre SUA şi Rusia s-au tensionat puternic, Kremlinul acuzând Washingtonul de comiterea unui act de agresiune internaţională.

La rândul său, într-un interviu recent cu Fox Business, Trump l-a descris pe Assad ca pe un “măcelar” şi o “persoană cu adevărat rea”, adăugând că relaţia dintre Rusia şi Siria este nocivă pentru omenire.

“Putin susţine o persoană care este cu adevărat malefică. Şi cred că acest lucru este foarte rău pentru Rusia, pentru omenire. Este foarte rău pentru această lume”, a declarat Trump. “Cred că o colaborare cu Assad este o greşeală imensă deoarece acesta este un măcelar”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii