Putin: atacul cu gaze a fost o înscenare, altele de acest gen vor urma

La mai puţin de o zi de la sosirea la Moscova a secretarului de Stat Rex Tillerson, Vladimir Putin face declaraţii şocante în legătură cu presupusul atac cu arme chimice din Idlib.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Ieri, cu câteva ore înainte ca secretarul american de stat, Rex Tillerson, să ajungă la Moscova în cadrul primei vizite de profil înalt dintre SUA şi Rusia, preşedintele Vladimir Putin a şocat reporterii declarând că Rusia a primit informaţii din "surse sigure" potrivit cărora noi atacuri cu arme chimice sunt în curs de organizare în regiunea Damasc, iar pentru atacuri va fi dată vina pe regimul preşedintelui Bashar al Assad.

Avem informaţii din surse multiple că provocări de acest gen – căci nu le pot numi altfel – sunt în curs de organizare în alte zone din Siria, inclusiv în suburbiile Damascului. Intenţionează să planteze arme chimice în diverse locuri şi să dea vina pe guvernul sirian pentru atacuri”, a declarat preşedintele rus în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate împreună cu omologul său italian, Sergio Mattarella, în Moscova.

Preşedintele rus a anunţat că Rusia se va adresa Curţii de la Haga pentru a cere o anchetă în legătură cu folosirea armelor chimice în Idlib. Kremlinul consideră false învinuirile potrivit cărora regimul sirian s-ar afla în spatele unui atac cu arme chimice în provincia siriană Idlib.

Damascul a negat învinuirile, subliniind că zona implicată ar fi putut găzdui arme chimice care aparţin Statului Islamic, sau Frontului Al-Nusra, alcătuit din rebeli jihadişti antrenaţi şi înarmaţi de CIA.

Incident controversat

Incidentul atacului cu arme chimice din Idlib este extrem de controversat şi nu a fost investigat până în prezent, deşi a stat la baza atacului cu rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene siriene.

Filmările publicate ale presupusului incident au înfăţişat mărturii ale unor membri ai Căştilor Albe, un ONG extrem de controversat de "voluntari" sirieni, acuzat în trecut de participare la violenţe împotriva regimului Assad. Presupusul atac ar fi fost comis într-o zonă deja controlată de forţele pro-guvernamentale siriene, punând sub semnul întrebării motivul, din partea guvernului sirian, efectuării unui asemenea atac. Mai bizar, lipsesc dovezi concrete privind faptul că atacul ar fi fost comis de regimul Assad.

Cu toate acestea, SUA s-a arătat convinsă că atacul a avut într-adevăr loc şi a condamnat Siria pentru el. Secretarul de Stat Rex Tillerson a acuzat Siria de atac şi Rusia de complicitate. Un acord încheiat în 2013 obliga Siria să renunţe, sub supravegherea Rusiei - la toate armele chimice de care dispune.

Putin a mai subliniat că recentul atac cu rachete de croazieră asupra bazei aeriene siriene îi aminteşte de sesiunea extraordinară a ONU din 2003, în care SUA a expus în faţa Consiliului de Securitate ONU cazul Irakului, învinuind regimul Saddam Hussein de deţinere de arme de distrugere în masă. Informaţia s-a dovedit falsă, cu toate acestea a stat la baza invaziei forţelor aliate în Irak

“Am discutat această chestiune împreună cu preşedintele Mattarella şi i-am spus că îmi aminteşte puternic de evenimentele din 2003, când reprezentanţii SUA au demonstrat în faţa Consiliului de Securitate că au găsit presupuse arme de distrugere în masă în Irak. A fost lansată o operaţiune militară care a avut drept rezultat devastarea ţării şi generarea terorismului şi apariţia Statului Islamic pe scena internaţională", a declarat Vladimir Putin.

Preşedintele rus a condamnat atacul din Idlib, catalogându-l drept "înscenare", înainte de a declara că nu se va întâlni cu Secretarul de stat american.

Imediat după conferinţa de presă a lui Putin, comandamentul armatei ruse a emis un comunicat anunţând că deţine informaţii potrivit cărora rebelii au transportat substanţe otrăvitoare în zona Khan Shaykhun, situată la vest de Alep.

Şeful Statului Major rus, generalul Gen. Col. Serghei Rudskoi, a declarat că militanţii încearcă să provoace noi acuzaţii de folosire a armelor chimice de către guvernul sirian. Conform declaraţiilor generalului, rebelii provoacă noi atacuri din partea SUA, adăugând că asemenea răspunsuri din partea Americii sunt nepermise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe