Asociaţia Presei Independente: ”Poşta Moldovei” impune clauze abuzive la distribuirea publicaţiilor periodice

(Captură Foto)
Ştefan Sârbu
13.09.2018

Asociaţia Presei Independente (API) semnalează repetat cu îngrijorare că Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” continuă să impună condiţii arbitrare de distribuire a ediţiilor periodice prin abonare şi vânzare cu amănuntul. Într-o declaraţie, API cere intervenţia autorităţilor pentru a obliga „Poşta Moldovei” să nu facă abuz de poziţia sa dominantă pe piaţa distribuţiei trimiterilor poştale.

API atenţionează că Î. S. „Poşta Moldovei” le cere redacţiilor să semneze contracte privind distribuirea ediţiilor periodice pentru anul 2019 care conţin clauze abuzive şi unilaterale.

Astfel, contractul propus redacţiilor naţionale prevede că publicaţiile trebuie să-i acorde distribuitorului poştal spaţiu pe prima pagină pentru amplasarea publicităţii întreprinderii, iar dacă acest spaţiu n-a fost utilizat, să poată fi recuperat în ediţiile următoarele ale revistei sau ziarului, din textul propus al contractului reieşind că este vorba de servicii care ar urma să fie prestate de către redacţii gratuit.

Totodată, „Poşta Moldovei” îşi rezervă dreptul să modifice adaosul comercial pentru vânzarea cu amănuntul a publicaţiilor periodice, cu toate că acest adaos este deja foarte mare, de 36% din preţul de vânzare.

”Editorii atrag atenţia Ministerului Finanţelor şi Serviciului Fiscal de Stat al R. Moldova asupra faptului că Î.S. „Poşta Moldovei” obligă redacţiile să nu indice în facturile de expediţie preţul de abonare al ziarelor şi revistelor, ci doar partea care revine redacţiilor din acest preţ, ceea ce reprezintă o diminuare a costurilor şi ar putea fi interpretat ca o tentativă de evaziune fiscală”, se mai arată în declaraţie.

API cere redacţiilor ziarelor şi revistelor să se solidarizeze, recomandându-le să negocieze contractele, să nu accepte condiţiile impuse arbitrar de „Poşta Moldovei” şi să semnaleze public neregulile din acest domeniu menţionând că practicile ilegale ale acestei întreprinderi de stat au rămas neschimbate, cu toate că au fost examinate în 2017 şi la Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a Parlamentului Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor