Armata venezueleană dezertează masiv

Soldaţi venezueleni
Soldaţi venezueleni (Getty Images)

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidenţiale, armata venezueleană pare să fie în pragul prăbuşirii deoarece ofiţeri de rang înalt s-au alăturat exodului în masă în Columbia şi Brazilia.

Alegerile prezidenţiale, văzute în general ca fiind o farsă, vor avea loc în 20 mai, însă Bloomberg a precizat că planurile guvernamentale privind securitatea sunt complicate de “numeroasele dezertări de la bazele din Caracas şi din zonele rurale”, întrucât ofiţeri şi soldaţi înrolaţi fug din barăcile lor. Bloomberg mai susţine că guvernul a cerut miliţiei pro-Maduro şi rezerviştilor să ocupe locurile rămase libere.

“Numărul [dezertorilor] este necunoscut pentru că înainte era publicat în Gazeta Oficială, iar cum nu mai este”, a afirmat Rocio San Miguel, director al Control Ciudadano, un grup din Caracas specializat în monitorizarea armatei. Rocia a adăugat că soldaţii fug din acelaşi motiv pentru care o fac şi cetăţenii de rând: “Salariile sunt mici, alimentele şi hainele nu sunt de calitate”.

“Săptămâna trecută, un anumit număr de ofiţeri, chiar cu rang de general, au fost chemaţi la datorie şi încartiruiţi timp de câteva zile în unităţile lor. Oficiali pensionaţi şi membri ai miliţiei au fost contactaţi de asemenea de către superiorii lor, potrivit unui ofiţer pensionat care a cerut să nu fie numit de teamă că va nemulţumi regimul. Oficiali guvernamentali pregătesc aceşti membri de personal [care ţin locul dezertorilor] pentru alegeri, a precizat un alt ofiţer pensionat”, potrivit articolului publicat de Bloomberg.

Venezuela se confruntă acum cu o criză umanitară fără precedent: milioane de oameni suferă din cauza lipsei bunurilor de consum, cum ar fi produsele alimentare, medicamente şi produse sanitare. Prăbuşirea economică a Venezuelei a dus la cea mai mare emigrare în masă în istoria modernă a Americii Latine. Aproximativ 2 milioane de venezueleni locuiesc în prezent în afara ţării.

De asemenea, protestele stradale ample din ultimele peste 12 luni au fost marcate de uciderea a peste 120 de persoane şi arestarea altora în ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele guvernamentale.

Problemele economice ale Venezuelei se extind dincolo de hiperinflaţie, ţara intrând în incapacitate de plată a împrumuturilor totalizând 200 de miliarde de dolari contractate în principal din China şi Rusia, în timp ce regimul cvasi-dictatorial al lui Maduro se confruntă şi cu sancţiuni economice impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană ca răspuns la abuzurile şi încălcările drepturilor omului, pe care regimul le-a comis pentru a-şi asigura existenţa.

Situaţia s-a înrăutăţit după încercările de anul trecut ale preşedintelui Nicolas Maduro de a modifica Constituţia ţării, criticii afirmând că reformele propuse vor permite executivului să evite deciziile Parlamentului.

Preşedintele Nicolas Maduro şi-a consolidat puterea în ţara sud-americană, creând o adunare constituantă care poate ocoli Adunarea Naţională (Congresul). De asemenea, el a aruncat în spatele gratiilor oponenţi politici sau le-a interzis acestora să participe în alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe