Armata sud-coreeană trage focuri de avertizare asupra unui obiect zburător neidentificat provenit din Coreea de Nord

Coreea de Sud a tras marţi câteva focuri de avertizare înspre un “obiect neidentificat” care a zburat peste frontiera puternic fortificată dinspre teritoriul Coreei de Nord, potrivit Statului Major al armatei sud-coreene.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Armata sud-coreeană a detectat obiectul în timp ce traversa Linia de Demarcaţie Militară (LDM) în partea sudică, în zona Chorwon a provinciei estice sud-coreene Gangwon, în jurul orei locale 4 p.m.

Potrivit agenţiei sud-coreene de ştiri Yonhap News, o sursă a apărării a declarat că armata a tras peste 90 de gloanţe cu mitraliere de tip K-3, adăugând că s-ar putea să fi fost vorba de o dronă. Armata sud-coreeană analizează obiectul şi traseul şi şi-a consolidat poziţia de apărare aeriană, a declarat Statul Major. Incidentul amplifică tensiunile deja ridicate dintre Coreea de Sud şi de Nord, din cauza încăpăţânării Phenianului de a continua să testeze rachete balistice în ciuda presiunilor internaţionale şi a sancţiunilor ONU aplicate împotriva sa.

În ianuarie 2016, o dronă nord-coreeană a zburat peste LDM în secţiunea vestică a zonei demilitarizate. Coreea de Sud a deschis focul automat asupra dronei.

Statul Major al armatei sud-coreene a precizat într-o declaraţie că armata ţării şi-a consolidat sistemele de supraveghere aeriană şi a transmis Nordului un avertisment ca răspuns la obiectul zburător misterios. Declaraţia nu a oferit alte detalii.

Cele două Corei sunt despărţite de cea mai puternic militarizată graniţă din lume şi cele două părţi se ciocnesc ocazional. În 2014, cele două tabere au schimbat focuri de armă după ce mai mulţi activişti sud-coreeni au eliberat baloane cu materiale propagandistice deasupra teritoriului nord-coreean, peste Zona Demilitarizată. Dar nu au fost raportate victime. În plus, o serie de atacuri în 2010, pentru care a fost învinuit Phenianul, au provocat moartea a 50 de sud-coreeni.

Incidentul recent a avut loc în condiţiile în care comunitatea internationaţională critică Phenianul pentru recentele sale teste de rachete balistice şi după ce Marina SUA a anunţat că a trimis în apropierea Peninsulei Coreene un al doilea portavion – USS Ronald Reagan – care va avea la bord un echipaj de peste 4.500 de persoane şi va transporta aproximativ 60 de avioane de luptă.

SUA a precizat că Ronald Reagan va participa la exerciţii de pregătire împreună cu un alt portavion deja aflat în regiune, USS Carl Vinson. Portavionul USS Carl Vinson a sosit în Peninsula Coreeană la sfârşitul lunii trecute într-un spectacol de forţă pus în scenă de Marina SUA înaintea unui mult anticipat nou test nuclear nord-coreean – al şaselea la număr – care încă nu a avut loc.