Kim continuă testele: Phenianul lansează o nouă rachetă balistică înspre Japonia

Coreea de Nord a testat duminică o altă rachetă balistică, în condiţiile în care gustul lui Kim Jong-un pentru război pare să se intensifice.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Noul test are loc la doar o săptămână după ce regimul comunist izolat a stârnit temeri privind un nou tip de rachetă mai puternică, capabilă nuclear şi care ar putea atinge teritoriul american.

Acest ultim test a avut loc duminică în jurul orei locale 17:00 (08:00 GMT), racheta fiind lansată către Marea Japoniei. Secretarul cabinetului nipon a declarat că aceasta este o încălcare intolerabilă a legii internaţionale.

Şeful Statului Major al armatei sud-coreene a declarat că racheta a fost lansată din Pukchang, în apropierea capitalei nord-coreene Phenian, şi a zburat pe o distanţă de aproximativ 500 km, fără a oferi alte detalii.

“Armata noastră monitorizează îndeaproape orice provocare suplimentară a armatei nord-coreene şi avem o pregătire militară totală”, se mai susţine în declaraţia sud-coreeană.

O sursă militară a declarat agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap că este posibil ca testul să fi implicat o rachetă balistică intercontinentală de rază lungă, deşi ulterior această posibilitate a fost minimalizată de alţii.

În Arabia Saudită, unde preşedintele american Donald Trump se află într-o vizită importantă, un oficial al Casei Albe a declarat că la nivelul superior al conducerii armatei americane se cunoaşte despre noua lansare nord-coreeană.

Potrivit unor surse, racheta balistică testată duminică a avut o rază mai scurtă de acţiune decât celelalte trei lansate anterior de regimul lui Kim Jong-un.

Noul test a avut loc, de asemenea, în contextul în care Marina SUA a anunţat că a trimis în apropierea Peninsulei Coreene un al doilea portavion – USS Ronald Reagan – care va avea la bord un echipaj de peste 4.500 de persoane şi va transporta aproximativ 60 de avioane de luptă. SUA a precizat că Ronald Reagan va participa la exerciţii de pregătire împreună cu un alt portavion deja aflat în regiune, USS Carl Vinson. Portavionul USS Carl Vinson a sosit în Peninsula Coreeană la sfârşitul lunii trecute într-un spectacol de forţă pus în scenă de Marina SUA înaintea unui mult anticipat nou test nuclear nord-coreean – al şaselea la număr – care încă nu a avut loc.

Phenianul a testat în 14 mai o rachetă cu rază intermediară care a zburat mai departe şi la o altitudine mai mare decât celelalte rachete testate anterior, care ar putea fi capabilă să lovească teritoriul american. Unii experţi văd această rachetă ca un progres neaşteptat înregistrat de programul de arme ale Coreei de Nord.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat cu fermitate testul de rachetă desfăşurat duminica trecută de Coreea de Nord, avertizând că este pregătită să aplice sancţiuni mai dure împotriva regimului comunist.