SUA trimite al doilea portavion spre Peninsula Coreeană

Într-un nou raport, CNN a confirmat că, pe lângă primul portavion american prezent în apropierea Peninsulei Coreene, Marina SUA mai trimite în aceeaşi regiune şi portavionul USS Ronald Reagan, pentru exerciţii militare cu USS Carl Vinson.
Portavionul american USS Ronald Reagan.
Portavionul american USS Ronald Reagan. (Dylan McCord/U.S. Navy via Getty Images)

După ce s-a terminat perioada de întreţinere în Yokosuka, Japonia, portavionul USS Ronald Reagan a pornit marţi către Peninsula Coreeană, potrivit declaraţiilor Marinei SUA.

“După o lungă perioadă de întreţinere în port, trebuie să ne asigurăm că [portavionul USS] Ronald Reagan şi restul grupului său de luptă se integrează corespunzător pe când mergem înainte”, a declarat contraamiralul Charles Williams într-un comunicat de presă. După ce ajunge în regiunea Peninsulei Coreene, portavionul va desfăşura diverse exerciţii de pregătire, concentrându-se în principal pe confirmarea abilităţii lui de a lansa şi recupera avioane, se mai susţine în comunicat.

Trimiterea oficială a portavionului are loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a demonstrat că a făcut un progres surprinzător în programul său de rachete, lansând un proiectil care a reuşit să reintre controlat la limita inferioară a atmosferei Pământului, în loc să cadă pur şi simplu înapoi pe suprafaţa acestuia, conform unei analize preliminare a serviciilor americane de informaţii.

Portavionul CVN-76 Ronald Reagan are la bord un echipaj de 4.539 de persoane şi este echipat cu aproximativ 60 de avioane de luptă, potrivit Marinei SUA. Nava a fost comandată în 2003 şi a costat aproximativ 8,5 miliarde de dolari.

Portavionul USS Carl Vinson a sosit în Peninsula Coreeană la sfârşitul lunii trecute într-un spectacol de forţă pus în scenă de Marina SUA înaintea unui mult anticipat nou test nuclear nord-coreean – al şaselea la număr. Deşi Phenianul încă nu a efectuat respectivul test nuclear, a lansat duminică o rachetă KN-17 care a atins o altitudine de peste 1.600 km, fiind de departe cel mai bun rezultat înregistrat de programul de rachete al Coreei de Nord.

Potrivit CNN, oficiali americani din domeniul apărării nu au comentat în legătură cu durata de operare a celor două portavioane în apropierea Coreei de Nord, dar, se estimează că portavionul Reagan îl va înlocui pe Vinson în regiune. Cu excepţia cazului în care SUA l-ar putea aduce în regiune pe CVN-68 Nimitz, cel de-al treilea portavion despre care s-a raportat că s-ar putea îndrepta în cele din urmă în regiune.