Andrei Pleşu, în "Der Spiegel", despre situaţia din România

Liviu Şerbănescu
10.07.2012

Într-un text publicat în prestigioasa publicaţie germană "Der Spiegel", eseistul Andrei Pleşu spune că România seamănă tot mai mult cu ţara vecină, Ungaria.

"În timpul şederii mele recente în Berlin, în aceste săptămâni, m-am întâlnit cu fostul primar al Budapestei, de câteva ori. Începând din 1990, Gabor Demsky a condus oraşul vreme de 20 de ani, acum îmi povestea despre situaţia din Ungaria. Şi vede un amestec fatal între administraţia lui Miklos Horthy, şeful de stat care i-a făcut pe plac lui Hitler, şi Janos Kadar, şeful Partidului Muncitoresc Socialist Ungar. Potrivit lui Demsky, situaţia e caracterizată de impulsuri fasciste şi dictatoriale, o atmosferă de bătălii personale şi restricţii drastice ale libertăţii de exprimare.

Am fost încântat să-i pot povesti că România este într-o stare mai bună. Există cu siguranţă corupţie, am spus, şi există războaie politice şi administrative periculoase şi forme de abuz şi gafe. Dar, am adăugat, nu suntem pe marginea dictaturii. Aproape două luni au trecut de atunci, iar acum trebuie să-mi schimb părerea: România arată din ce în ce mai mult a Ungaria.

Nu am nicio intenţie să-i idealizez pe foştii guvernanţi. Am implementat măsuri de austeritate pentru a proteja România de tot soiul de fenomene haotice care s-au întâmplat Greciei. Dar au creat în acelaşi timp un resentiment în rândurile românilor prin tolerarea a prea multe abuzuri morale şi legale venite din rândurile celor ai lor. Au acordat prea puţină atenţie educaţiei şi sănătăţii, şi-au servit propria clientelă, obstrucţionând eforturile de a reconstrui infrastructura ruinată a ţării.

Am lucrat vreme de cinci luni pentru preşedintele Traian Băsescu, a cărui demitere se află în curs, şi ştiu cât de de brutale şi distructive pot comportamentul şi cuvintele sale. Dar noul guvern, care o combinaţie neconvingătoare de socialişti, descendenţi din Partidul Comunist - şi naţional-liberali, a reuşit să elimine aproape complet ideea europeană din agenda sa.

Ponta, declaraţie suicidală

Nu e vorba doar de greşeli, excese şi incompetenţă profesională. Vorbim de un atac radical şi brutal asupra instituţiilor statului, a principiilor democratice şi a independenţei şi încrederii în justiţie.

Într-o declaraţie suicidală, premierul Victor Ponta, pretinde că 75% din timpul şedinţelor de guvern este alocat disputelor politice. De câteva săptămâni, Ponta a fost acuzat de plagiat masiv în teza sa de doctorat. Totuşi comportamentul său ne face să credem că nu ştie ce înseamnă plagiatul. El crede că poate copia 85 de pagini din opera altcuiva cu nonşalanţă, şi fără a identifica sursa textului cu un citat. Atunci când comisia care a fost desemnată să investigheze acuzaţiile de plagiat a confirmat suspiciunile, a fost desfiinţată sumar.

În acelaşi timp, premierul a mers la Summitul Consiliului European de la Bruxelles fără să aibă mandat să reprezinte România. Făcând asta, a ignorat o decizie a Curţii Constituţionale care a decis ca preşedintele ar fi fost cel care trebuia să meargă la Bruxelles. Şi ce s-a întâmplat imediat? Puterile Curţii Constituţionale au fost dramatic tăiate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor