Andrei Năstase: R. Moldova riscă să rămână fără grâu în timp ce oamenii lui Dodon fac în continuare miliarde

Lan de grâu
Lan de grâu
Maria Maevschi
04.05.2020

Republica Moldova este la un pas de un colaps generalizat, consideră liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, potrivit căruia, dacă nu se vor lua măsurile urgente ce se impun în domeniul economiei, a agriculturii, a securităţii alimentare cetăţenii riscă să treacă printr-o reală criză alimentară.

În opinia acestuia, în timp ce opoziţia de la Chişinău luptă împotriva virusului Wuhan, oamenii lui Dodon, până nu demult slujitorii lui Plahotniuc, fac în continuare miliarde.

„În tăcere, fără să comunice public toate detaliile acestor tranzacţii dubioase, şi în beneficiul mafiei pe care o patronează, ne vom pomeni că vor fi vândute şi ultimele vagoane de grâu care se mai află în Moldova în acest moment!

Azi noi am primit datele veridice, pe care autorităţile statale nu vor să le facă publice, privind stocurile de cereale din ţară. Există o situaţie alarmantă în ceea ce priveşte rezervele strategice de cereale ale Moldovei”, a declarat preşedintele Platformei DA în cadrul unei conferinţe de presă.

În prezent, în Republica Moldova, cu tot cu rezerva de stat, au rămas aproximativ 200 mii de tone de grâu, a menţionat Năstase, adăugând că necesităţile anuale ale statului se estimează la aproximativ 450 de mii de tone de grâu alimentar, inclusiv seminţe, fără a menţiona necesarul sectorului zootehnic.

Prognoza pentru recolta de grâu în anul curent este una foarte sumbră, a notat politicianul, specificând că în 2003, în seceta similară agricultorii au strâns 107 mii tone de grâu.

„Se impune URGENT suspendarea OFICIALĂ a exportului de grâu cel puţin până la 1 octombrie 2020. Nu avem nevoie de variante cu interdicţii neoficiale, care lasă un loc mare pentru scheme infracţionale şi marea corupţie.

Totodată, autorităţile trebuie să mai procure în rezerva de stat la preţuri avantajoase pentru agricultori încă cel puţin 150 de mii de tone de grâu care urmează a fi împrumutat ulterior mai multor brutării la toamnă în vederea neadmiterii majorării preţurilor la pâine”, a mai punctat liderul Platformei DA.

Ţinând cont de riscurile enunţate şi în baza consultărilor avute cu agricultorii din ţară, Platforma DA a cerut deja guvernării să întreprindă de urgenţă următoarele măsuri:

  • Să creeze o comisie guvernamentală cu implicarea partenerilor de dezvoltare, împuternicită să evalueze impactul secetei, a îngheţurilor şi a crizei pandemice asupra sectorului agroalimentar.
  • Să evalueze oportunitatea declarării stării de urgenţă cu caracter natural în ţară sau cel puţin în cele mai afectate raioane, fără limitarea drepturilor fundamentale ale oamenilor.
  • Să elaboreze rapid mecanismul eliberării certificatelor confirmative ale circumstanţelor de forţă majoră în condiţiile stării de urgenţă, ceea ce ar permite fermierilor să obţină aceste certificate în vederea simplificării negocierilor cu creditorii.
  • Să aprobe cu maximă celeritate regulamentul privind mecanismul utilizării apelor subterane în scopul irigării terenurilor agricole.
  • Să se adreseze partenerilor externi în vederea asistenţei financiare pentru a depăşi criza naturală.
  • Să suplinească Fondul de Dezvoltare a Agriculturii cu minim 500 de mln lei pentru plăţi directe întreprinderilor agricole, inclusiv celor zootehnice, care au avut de suferit în urma secetei şi a îngheţurilor.
  • Să scutească întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei şi a îngheţurilor de plata impozitului pe venit.
  • Să amâne cu cel puţin 6 luni achitarea în bugetul public naţional a impozitelor şi a taxelor aferente plăţilor salariale de către întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei şi a îngheţurilor.
  • Să publice informaţia exhaustivă privind stocurile cerealelor în Republica Moldova, ajustând exporturile necesităţilor interne ale ţării.
  • Să procure pentru rezerva de stat minim 150 de mii de tone de grâu alimentar şi 150 de mii de tone de porumb la un preţ avantajos pentru agricultori în vederea limitării exportului producţiei.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor