Analiză: Criza din Cipru devalorizează Euro şi monedele din UE. Dolarul american este câştigător

(photos.com)

De la începutul lunii curente şi până la 26 martie, Euro a scăzut cu aproximativ 1,5% comparativ cu Dolarul american.

Evoluţia majorităţii monedelor din UE a exprimat, în general, în acest interval de timp, aceeaşi reacţie a investitorilor, se arată într-o analiză a casei de brokeraj Noble Securities, sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

Forintul şi Leul au marcat cele mai mari deprecieri faţă de moneda americană: Forintul a scăzut cu 4,7%, iar Leul cu 2,8%. În intervalul 1-26 martie, comparativ cu Dolarul american, Zlotul polonez a scăzut cu 2,3%, Coroana cehă cu aproape 2%, iar alte monede din UE s-au depreciat, la rândul lor, în diferite proporţii mai mici de 2%; Lira Sterlină a încheiat intervalul cu o valoare aproape egală cu cea de la deschiderea acestuia, se arată în analiză.

Creşterea dolarului american a avut loc pe fondul unor rezultate pozitive ale economiei americane din ultima vreme (în ceea ce priveşte piata muncii, sectorul imobiliar etc).

„În acelaşi timp însă, aprecierea monedei americane în raport cu Euro a exprimat reacţia pieţei la criza din Cipru şi efectele asupra monedei unice europene. Nu cred că putem încă să estimăm efectele pe termen mediu şi lung ale acestei crize; „actorii” săi au ieşit „şifonaţi” atât din cauza situaţiei în care s-a ajuns în Cipru (cu magazine la limita de a fi aprovizionate, populaţia şi firme fără cash etc), cât şi ca urmare a precedentului creat prin taxarea unor depozite bancare”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, într-un comunicat remis redacţiei.

De la începutul anului şi până la 26 martie, Forintul a scăzut cu cca 7,2% faţă de USD, iar variaţiile din interiorul intervalului au fost chiar mai mari, marcând cea mai mare depreciere a unei monede din UE comparativ cu moneda americană.

„Guvernul de la Budapesta anunţă din când în când acţiuni sau măsuri cu elemente de „surpriză” pentru UE, organismele şi pieţele financiare, iar efectele întăresc evoluţia Forintului într-o direcţie sau alta, atât comparativ cu Euro, cât şi cu Dolarul american. Dacă vorbim doar din perspectiva investitorilor, o volatilitate mare aduce în general cu sine bune perspective de profit celor care înţeleg direcţia în care se va mişca piaţa”, a precizat Victor Safta.

În 2013, până pe 26 martie, comparativ cu Dolarul american, Lira Sterlină a scăzut cu cca 6,6%, Coroana cehă şi Zlotul polonez cu cca 5,2 %, iar Leul a scăzut cu aproximativ 1,8%; Euro s-a depreciat în această perioadă cu cca 2,5% faţă de Dolarul american.

„În contextul actual, este greu de întrevăzut o corecţie majoră a Euro sau a celorlalte monede din UE faţă de USD; ca şi evoluţii economice în următoarele luni, este mult mai probabil ca o serie de indicatori americani să îşi continue parcursul favorabil, în timp ce o serie de ţări din UE şi mai ales zona Euro nu întrevăd încă relansarea economică, iar modalităţile de rezolvare a unor eventuale crize devin “creative” într-un sens “sensibil” pentru investitori, după cum s-a văzut recent”, a arătat Victor Safta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie