Analist turc: ”După înlăturarea lui Davutoglu, Turcia merge spre dictatură prezidenţială” (interviu)

Kerem Öktem, cercetător turc la Universitatea din Graz, a explicat într-un interviu acordat Epoch Times de ce premierul Davutoglu a fost înlăturat de preşedintelui Erdogan. În opinia sa, venirea la putere a unui premier total loial acestuia netezeşte calea către o dictatură prezidenţială, iar acordul UE-Turcia va cădea.
Fostul premier turc Ahmet Davutoglu. (Captură Foto)
Matei Dobrovie
11.05.2016

”Înlăturarea lui Davutoglu, coroborată cu încălcările drepturilor omului şi situaţia din sud-estul Turciei, confirmă că următorul pas este obţinerea puterilor dictatoriale pentru preşedinte”, susţine analistul turc. El a mai avertizat că ”Erdogan va întinde coarda până la un punct în care va fi imposibil pentru liderii europeni să-şi împlinească partea lor de târg, iar acordul UE-Turcia va cădea”.

***

Epoch Times: Cum se explică îndepărtarea lui Ahmet Davutoglu din funcţia de premier? A fost acesta doar un executant al ordinelor preşedintelui Erdogan sau a avut curajul să-l înfrunte şi a existat un conflict între cei doi?

Davutoglu îşi datorează fără îndoială postul de premier lui Erdogan. Preşedintele se aştepta ca el să fie un instrument al scopurilor sale politice. Dar deloc surprinzător, Davutoglu s-a dovedit un om cu convingeri proprii. El a avut grijă să nu se certe cu Erdogan în public, dar a avut o atitudine diferită faţă de multe dintre proiectele de suflet ale lui Erdogan. Davutoglu a manifestat un sprijin redus pentru planul lui Erdogan de a modifica Constituţia pentru transformarea Turciei într-un sistem prezidenţial. El s-a declarat şi împotriva detenţiei în cazul celor patru universitari, cunoscuţi ca Academics for Peace, care au fost arestaţi şi sunt judecaţi pentru că au semnat o petiţie împotriva războiului din provinciile kurde, dus de autorităţile turce. Erdogan în schimb a pledat pentru ca aceştia să rămână în închisoare.

Pe de altă, parte el a luat negocierile cu UE în serios, considerând că acestea pot revitaliza procesul de aderare al Turciei. Erdogan nu doar că nu este interesat de integrarea în UE, ci este împotriva ei. Prin urmare, la începutul mandatului său de premier Ahmet Davutoglu a fost omul lui Erdogan, dar curând a devenit duşmanul lui.

S-a opus premierul Davutoglu cu adevărat schimbării Constituţiei pentru introducerea unei dictaturi prezidenţiale şi a avut o atitudine mai soft faţă de gruparea separatistă PKK? Ce a dus la căderea sa din graţiile lui Erdogan?

Da, s-a opus instituirii unui sistem prezidenţial, chiar dacă a făcut-o discret şi în spatele scenei. Este adevărat că el a susţinut războiul din Sud-estul Turciei, dar mai târziu a sugerat că o revenire la negocieri ar fi posibilă. Este greu de spus care a fost factorul final care a determinat pierderea încrederii lui Erdogan, dar putem vorbi despre un proces prin care premierul a devenit tot mai indezirabil pentru preşedinte, pe măsură ce începea să ia propriile decizii politice.

Erdogan vrea să micro-managerieze fiecare proces politic din Turcia şi nu poate să-l îndure nici pe unul ca Davutoglu, ale cărui critici au fost întotdeauna îmbrăcate în reverenţă şi afecţiune. Factorul decisiv ar putea să fi fost însă acordul privind refugiaţii cu UE, pe care Davutoglu l-a avansat în ciuda indeciziei lui Erdogan referitor la această problemă.

Cum va afecta această decizie Turcia? Este ţara pe drumul către o dictatură, dată fiind represiunea actuală împotriva mass-media critică şi posibilitatea ca un politician loial lui Erdogan, precum ministrul Energiei Berat Albayrak, să devină premier şi lider al AKP?

”După înlăturarea lui Davutoglu din guvern, Erdogan va întinde coarda până la un punct în care va fi imposibil pentru liderii europeni să-şi împlinească partea lor de târg. Ca urmare, cred că acordul UE-Turcia va cădea” - Kerem Öktem.

Odată cu înlăturarea lui Davutoglu, Erdogan a scăpat de unul dintre ultimii oameni de la începuturile AKP care putea să reprezinte o ameninţare legitimă şi substanţială la regimul său. Felul în care a fost revocat este şi el foarte îngrijorător pentru că Erdogan nu avea dreptul constituţional să-l demită pe cel ales de Congresul AKP. Acest fapt, coroborat cu încălcările drepturilor omului şi situaţia din sud-estul Turciei, confirmă că următorul pas sunt puteri dictatoriale pentru preşedinte.

Următorul premier va fi ales pentru devotamentul şi loialitatea faţă de Erdogan. El ar putea într-adevăr să fie Berat Albayrak, care este ginerele acestuia. Totuşi, o să existe politicieni care nu vor fi favorabili unei asemenea numiri de familie. Iar odată ajuns la putere, chiar şi cel mai loial prim-ministru va dori să-şi exercite puterea independent. Ca urmare, toate posibilităţile rămân deschise.

În ce mod consideraţi că va fi afectat acordul UE-Turcia de demiterea lui Davutoglu? Cum vedeţi acest acord? Este acesta cu adevărat o soluţie pentru criza refugiaţilor?

Asta va fi foarte interesant. Acordul a fost unul cinic de la început. Din frica de refugiaţi, UE a făcut concesii unei ţări care a înregistrat o situaţie mai rea privind respectarea drepturilor omului în ultimele două decenii. Astfel, UE s-a discreditat dincolo de orice limită. Aceasta a fost o greşeală teribilă pentru că a transmis cel mai rău mesaj posibil noilor lideri autoritari din vecinătate. Mesajul este că democraţia şi drepturile omului sunt puţin relevante atâta vreme cât Turcia ne păzeşte graniţele şi că ele contează doar atunci când se potrivesc cu interesul europenilor. Acordul dă un asemenea semnal grav.

Cred însă că după înlăturarea lui Davutoglu din guvern, Erdogan va întinde coarda până la un punct în care va fi imposibil pentru liderii europeni să-şi împlinească partea lor de târg. Ca urmare, cred că acordul UE-Turcia va cădea, iar Davutoglu nu va fi singurul politician a cărui carieră va fi distrusă de acesta.

Kerem Öktem este cercetător la Centre for Southeast European Studies din cadrul Universităţii Graz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor