ANAF îşi transformă inspectorii în portărei

Funcţionară la un ghişeu pentru plăţi taxe şi impozite.
Funcţionară la un ghişeu pentru plăţi taxe şi impozite. (Epoch Times România)

Odată cu mărirea impozitelor, taxelor, accizelor etc., autorităţile statului vin şi cu măsuri pentru a "impulsiona" colectarea banilor la buget. Inspectorii de la Fisc nu vor mai sta cuminţi în birouri, trimiţând somaţii şi centralizând informaţii pe calculator, ci vor face pe portăreii, bătându-le la uşă celor ce nu şi-au plătit taxele la timp.

Fiscul îşi trimite oamenii pe teren. Contribuabilii care nu şi-au achitat la timp datoriile către stat şi nu au răspuns somaţiilor trimise de ANAF, vor fi "vizitaţi" la domiciliu de inspectorii fiscali. Măsura verificării la domiciliu este prevăzută într-un proiect al Ministerului de Finanţe, aflat în dezbatere publică, informează digi24.

Conform Proiectului de ordin privind aprobarea Cartei drepturilor şi (mai ales) a obligaţilor persoanei fizice supuse verificării fiscale, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, contribuabilii sunt obligaţi să le permită funcţionarilor împuterniciţi de fisc să facă "cercetări la faţa locului". Cetăţenii au totuşi dreptul de a refuza accesul inspectorilor, caz în care inspectorii vor trebui să obţină o hotare judecătorească pentru a intra în domiciliul/curtea/incinta etc. cetăţeanului care a refuzat să se lase verificat.

„Indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală, aveţi obligaţia de a permite funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal să efectueze o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru această acţiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal. Aveţi dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reşedinţă, caz în care intrarea în domiciliul său în reşedinţa dumneavoastră se face cu autorizarea instanţei judecătoreşti competenţe”, se mai specifică în Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale.

Pe toată durata exercitării verificării fiscale, cetăţenii au dreptul să beneficieze de asistenţă de specialitate sau juridică.

Inspectorii au obligaţia de a îi înştiinţa pe contribuabili despre începerea verificărilor, cu 15 zile înainte de data începerii acestora.

Avizul de verificare trebuie să includă temeiul juridic al verificării, data de începere a verificării, perioada ce urmează a fi supusă verificării, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării, locul desfăşurării verificării şi persoana de contact la care se va prezenta contribuabilul, informaţiile şi înscrisurile relevante pentru verificare.

Informaţiile pe care cetăţenii le furnizează organelor de verificare fiscală, precum şi cele pe care acestea le obţin pe timpul desfăşurării verificării fiscale sunt protejate pe linia secretului fiscal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie