Amnesty International: Iminenta evacuare forţată a unei comunităţi de romi români din Polonia trebuie oprită

(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.04.2013

O comunitate de romi din Polonia este ameninţată cu evacuarea iminentă şi cu lipsa de adăpost, ceea ce încalcă flagrant legislaţia internaţională privind drepturile omului, a declarat într-un comunicat Amnesty International.

Într-o acţiune rară pentru Polonia, oraşul Wroclaw (vestul ţării) plănuieşte să forţeze circa 60 de romi din România să părăsească o tabără improvizată de pe un teren al municipalităţii, fără a le oferi alternativă de cazare.

'Evacuarea forţată a circa 60 de persoane reprezintă un comportament absolut inacceptabil din partea unui guvern cu obligaţii foarte clare de a respecta drepturile omului', a declarat Marek Marczynski, director adjunct al Programului pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Amnesty International.

'Trebuie oferite alternative de cazare înainte ca aceste 60 de persoane, dintre care 35 sunt copii, să ajungă fără adăpost', a precizat Marczynski.

Deşi romii au primit la 26 martie un preaviz de evacuare de 14 zile, autorităţile locale nu s-au consultat cu aceştia cu privire laoferirea unui spaţiu alternativ de cazare. Dacă autorităţile nu reuşesc să ofere un spaţiu alternativ adecvat de cazare sau să se consulte cu comunitatea afectată, evacuarea va încălca legislaţia şi standardele internaţionale privind drepturile omului.

În condiţiile în care Amnesty International a scris autorităţilor municipale din Wroclaw cerându-le să oprească evacuarea, fără a primi niciun răspuns, organizaţia se teme că romii ar putea fi evacuaţi în câteva săptămâni.

Comunitatea din strada Kamienskiego a rezistat timp de trei ani, după ce fuseseră evacuată dintr-o altă zonă din Wroclaw. Romii care trăiesc aici nu au acces la serviciile publice de sănătate sau la sistemul de învăţământ. Singurul sprijin primit de comunitate a fost cel oferit de un ONG local, care a organizat activităţi pentru tineri şi de şcolarizare.

Ordinul de evacuare a venit chiar înainte de Ziua Internaţională a Romilor, care va fi marcată la 8 aprilie, în contextul în care Amnesty International face apel la Uniunea Europeană să pună capăt unei discriminări a romilor la nivel european, care a împins milioane de oameni spre sărăcie, condiţii de trai cumplite şi valuri de evacuări forţate.

'Este supărător să vezi că un stat membru UE adoptă astfel de tactici de intimidare', a declarat Marek Marczynski.

Comunitatea din Strada Kamienskiego este una dintre puţinele comunităţi de romi care trăiesc în tabere improvizate într-o ţară în care marea majoritate a romilor sunt cetăţeni polonezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor