Amnesty cere introducerea drepturilor omului în Tratatul pentru comercializarea armelor convenţionale (ATT)

(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
14.03.2013

Cu o săptămână înainte de votul pentru adoptarea Tratatului pentru comercializarea armelor convenţionale, campania Amnesty Internaţional “No Arms for Atrocities” încearcă să facă presiune asupra guvernelor ţărilor membre ONU pentru a include problematica drepturilor omului în această convenţie. Până acum n-a existat un tratat internaţional care să oprească vânzarea de arme către state din lumea a treia, nedemocratice, care le pot folosi împotriva populaţiilor lor, explică Ionela Ciolan, voluntar-facilitator al Amnesty în România. Mai mult, state precum China nu respectă nici embargoul privind comerţul cu arme impus unor ţări ca Sudanul.

Deşi negocierile pentru acest tratat au început în 2001, statele nu s-au pus nici acum de acord asupra ceea ce înseamnă arme convenţionale. China, India, Pakistan şi SUA se opun. Nu toate statele sunt de acord ca şi muniţiile să fie incluse în această categorie. În SUA, cel mai mare exportator de arme din lume, sunt foarte multe controverse şi voci care susţin că Tratatul încalcă amendamentul 2 la Constituţie referitor la dreptul de a purta armă. “Semnarea tratatului nu va interveni însă în comerţul intern cu arme, în vânzarea de arme către cetăţeni şi nu va interzice exportul de arme dacă acesta respectă dreptul internaţional şi umanitar”, explică voluntara Amnesty. De asemenea, nu vor fi diminuate standardele în ţările unde există o reglementare robustă privind comercializarea armelor.

Deocamdată marii exportatori de arme continuă să vândă arme unor regimuri nedemocratice care le folosesc împotriva propriei populaţii: Rusia vinde Siriei, Germania Egiptului şi Arabiei Saudite, iar SUA, Egiptului şi Libiei. Per ansamblu, şase ţări exportă 74% din armele lumii. În clasamentul celor mai mari exportatori de arme, SUA, Rusia şi Germania sunt urmate de Marea Britanie, China şi Franţa. SUA au devenit cel mai mare furnizor de armament către Yemen, exportând în cel mai sărac stat arab arme în valoare de 4,8 milioane de dolari în 2011. Ca urmare Washingtonul a încercat să slăbească textul draft al Tratatului de comerţ de arme convenţionale prin excluderea unor tipuri de muniţii şi arme din prevederile sale.

Brian Wood, şeful departamentului de controlul armelor şi drepturile omului la Amnesty Internaţional, susţine că „nu trebuie permise derogări iar pentru ca Tratatul să fie eficient el trebuie să includă o regulă de aur care să oblige statele să oprească exporturile de arme atunci când există un risc substanţial ca acestea să fie folosite pentru comiterea unor încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar sau ale drepturilor omului”. “Este clar că cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ai ONU au partea leului din comerţul internaţional cu arme, şi de aceea trebuie să ducă povara reglementării. Le cerem acestor state care au fost toate implicate în deal-uri cu arme care au alimentat atrocităţi să contribuie la adoptarea unui Tratat eficient care să facă uitate aceste tranzacţii iresponsabile”, spune la rândul ei şi Helen Hughes, cercetătoare la acelaşi grup de apărare a drepturilor omului.

Campania Amnesty mai urmăreşte şi să forţeze includerea în Tratat a interdicţiei folosirii tinerilor sub 18 ani ca soldaţi. Jumătate de milion de oameni mor în fiecare an ca urmare a violenţei armate, a conflictelor armate şi a încălcării drepturilor omului prin folosirea de arme convenţionale. Comerţul iresponsabil cu arme este devastator, potrivit Amnesty. Primăvara Arabă a fost un exemplu în acest sens. Gaze lacrimogene şi muniţii au fost folosite de forţele de ordine din ţări ca Bahrain, Egipt şi Yemen împotriva tinerilor protestatari. Mulţi dintre aceştia au fost răniţi sau ucişi.

Deocamdată marii exportatori de arme continuă să vândă arme unor regimuri nedemocratice care le folosesc împotriva propriei populaţii: Rusia vinde Siriei, Germania Egiptului şi Arabiei Saudite, iar SUA, Egiptului şi Libiei. Per ansamblu, şase ţări exportă 74% din armele lumii. În clasamentul celor mai mari exportatori de arme, SUA, Rusia şi Germania sunt urmate de Marea Britanie, China şi Franţa. SUA au devenit cel mai mare furnizor de armament către Yemen, exportând în cel mai sărac stat arab a

Per total, cel puţin 60% dintre încălcările drepturilor omului documentate de Amnesty Internaţional au fost cauzate de arme uşoare. Iar 26 de milioane de oameni sunt forţaţi în toată lumea să-şi părăsească casele din cauza conflictelor armate.

În iulie 2012, liderii lumii s-au întâlnit la sediul ONU din New York pentru a elabora primul ATT pentru a reglementa comerţul cu arme. Totuşi şi în prezent unele state nu vor ca Tratatul să includă acele arme, muniţii şi echipamente pe care le folosesc împotriva cetăţenilor lor şi nici prevederi restrictive pentru comerţul de arme referitoare la drepturile omului, avertizează Amnesty. Conferinţa finală de aprobare a Tratatului pentru comercializarea armelor convenţionale va avea loc în perioada 18-28 martie la sediul ONU din New York. România susţine acest tratat, dar cere ca textul să specifice ce este inclus în categoria muniţie. Potrivit datelor ONU, România importă şi exportă cele mai multe arme din/în Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor