Americanii sunt la un pas să „spargă” seifurile elveţiene

(photos.com)

Cinci ani le-au luat americanilor să convingă Elveţia să se alăture modelului de combatere a evaziunii fiscale. Elveţia a semnat marţi un acord internaţional privind accesul la informaţii, punând capăt practic secretului său bancar.

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE) a emis forma actuală a acordului pe 17 iulie 2008, după adoptarea celei de-a şaptea actualizări de către Consiliul OCDE.

Convenţia fiscală a OECD a fost semnată de ambasadorul Elveţiei la OECD, Ştefan Flückiger. Următorul pas, care ar putea fi unul dificil, este ratificarea convenţiei de parlamentul elveţian. Acest lucru ar putea dura până la un an şi jumătate, existând riscul unui impas dacă va fi supus referendumului.

La presiunile americanilor, dar şi a statelor europene care vor să lupte împotriva evaziunii fiscale, sprijinul politic în Elveţia pentru secretul bancar a scăzut an de an, deschizând calea pentru semnarea de acorduri fiscale cu autorităţile străine. Astfel, Elveţia a devenit a 58-a ţară care se alătură convenţiei OECD cu privire la schimbul de informaţii fiscale cu autorităţile fiscale străine. Însă Eleţia încă nu s-a angajat să facă schimb automat de informaţii cu privire la rapoartele fiscale. Autorităţile de la Berna vor răspunde la cererile autorităţilor fiscale din alte state vizând cazuri individuale.

‘Aderarea Elveţiei la convenţia de asistenţă mutuală în domenii fiscale trimite un mesaj clar şi puternic că Elveţia este parte a comunităţii de state care consideră cooperarea internaţională în domeniul fiscal ca o necesitate’, a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurria, citat de presa franceză.