Ambrozia, planta tuturor relelor

La nivel local, naţional şi internaţional trebuie aplicate măsuri drastice pentru eliminarea unei plante considerate extrem de periculoase pentru sănătatea publică, şi anume ambrozia.
(wikipedia.org)
Epoch Times România
16.04.2011

La nivel local, naţional şi internaţional trebuie aplicate măsuri drastice pentru eliminarea unei plante considerate extrem de periculoase pentru sănătatea publică, şi anume ambrozia. În Franţa a fost creat chiar un comitet parlamentar însărcinat cu această chestiune. Mesajul celor trei deputaţi care sunt la originea acestei iniţiative este clar: ambrozia se răspândeşte tot mai mult în Franţa şi Europa şi, în consecinţă, trebuie distrusă, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de miercuri.

Ambrozia este o plantă invazivă originară din America de Nord, care s-a dezvoltat în diferite regiuni. Este foarte răspândită în sud-estul Franţei, mai ales pe Valea Ronului. Specialiştii afirmă că planta, al cărei polen extrem de alergogen, a invadat o zonă care se întinde de la Bordeaux la Bucureşti. Numai câteva particule de polen pe metru cub de aer pot genera reacţii la persoanele sensibile: rinite, conjunctivite, simptome respiratorii, precum tusea şi traheita, şi uneori urticarii sau eczeme. În 50 % dintre cazuri, alergia la ambrozie poate duce la apariţia astmului sau agravarea acestei boli.

Iniţiativa deputaţilor de mobilizare împotriva ambroziei a provocat reacţii dure din partea Asociaţiei franceze pentru studiul speciilor de ambrozie (AFEDA). Alergologul Chantal Dchamp, preşedintă fondatoare a AFEDA, este prima din Franţa care s-a ocupat de această chestiune, din 1978. Ea afirmă că în comunicatul deputaţilor este o eroare: se spune acolo că 'în ţara noastră, mai ales în zonele invadate de ambrozie, un procent de 6 - 12 % din populaţie ar fi afectat de această plantă extrem de alergogenă'. Ea spune că aceste cifre sunt false: 'În zonele poluate în care doi dintre dumneavoastră locuiţi, peste 20 % din populaţie este afectată de ambrozie'.

Poziţiile sunt divergente şi în legătură cu reperarea plantelor. Se ştie că ambrozia se dezvoltă în medii deschise, precum şantierele, terenurile lăsate în paragină, dar şi în marile culturi, mai ales în cele de floarea soarelui. Deputaţii vor redactarea unei hărţi naţionale, care să fie actualizată în fiecare an, care să permită o mai bună supraveghere a acestei plante şi stabilirea acţiunilor de combatere a ei, adaptate fiecărei zone, precum şi stabilirea unei reglementări naţionale de combatere a ambroziei.' AFEDA reaminteşte că a pus la punct o metodă de detectare a ambroziei prin satelit care permite depistarea acestei plante care creşte foarte repede în luna iulie şi trebuie deci eliminată într-un interval foarte scurt. Deci, hărţile sunt inutile, potrivit asociaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor