Ambasada Rusiei la Chişinău, după ce SIS a acuzat de spionaj în favoarea Moscovei doi cetăţeni ruşi: Spre deosebire de Occident, noi respectăm suveranitatea altor state

Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova (europalibera.org)
Maria Maevschi
11.07.2023

Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a reacţionat la declaraţiile făcute luni, 10 iulie, de către şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău, Alexandru Musteaţă, potrivit căruia, doi cetăţeni ruşi identificau şi recrutau moldoveni, „construind o reţea de agentură pe teritoriul R. Moldova”, fiind astfel acuzaţi de spionaj în favoarea Rusiei.

„Cu nedumerire, am aflat din mass media despre 'mâna Moscovei' implicată într-un nou 'scandal de spionaj' în Republica Moldova. Acuzarea Rusiei de 'destabilizarea şi influenţarea proceselor politice interne' a devenit deja un fel de 'carte de vizită' în coordonarea de către 'Occidentul colectiv' a liniei antiruseşti.

Cu regret, constatăm că partea moldovenească se aliniază la această practică. Vrem să subliniem, încă o dată, că Rusia, spre deosebire de Occident, respectă suveranitatea altor state şi nu se amestecă în treburile lor interne”, se arată în comunicatul de presă al Ambasadei ruse la Chişinău.

Amintim că luni dimineaţa, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) împreună cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au anunţat despre încheierea şi expedierea în instanţă de judecată a cauzei penale iniţiate pe elementele constitutive ale infracţiunii „Trădare de Patrie” (art. 337) şi „Spionaj” (art.338) din Codul Penal în privinţa unui grup de persoane antrenat în organizarea de activităţi duşmănoase împotriva securităţii Republicii Moldova şi a cetăţenilor săi.

Potrivit şefului SIS, începând cu anul 2020, în interesul Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova, un grup de persoane, format din cetăţenii Federaţiei Ruse, Iurie G. şi Vadim Y., conducea activităţi de recrutare a moldovenilor, construind o reţea de agentură pe teritoriul ţării, cu scopul de a influenţa procesele social-politice ale R. Moldova în interesul Federaţiei Ruse, a menţine dependenţa statului faţă de Rusia şi a realiza operaţiuni informaţionale pentru modelarea opiniei publice.

Potrivit presei de la Chişinău, activitatea celor doi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, care se ocupau de identificarea şi recrutarea cetăţenilor moldoveni, ar avea legătură cu fostul preşedinte Igor Dodon. Cei doi ruşi învinuiţi de spionaj sunt vicepreşedintele Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse Vadim Iurcenco şi politologul Iurii Gudilin, notează Ziarul de Gardă.

Vadim Iurcenco, în vârstă de 40 de ani, ocupă din ianuarie 2022 funcţia de vicepreşedinte al asociaţiei obşteşti conduse de Igor Dodon, se arată în informaţiilor disponibile pe site-ul Uniunii. Potrivit unei investigaţii RISE Moldova, Iurcenco mai este numit de către interlocutori ai RISE din serviciile speciale „agent” al FSB sau apd-ist (abrevierea expresiei „aparatul personalului detaşat”) – aşa sunt numiţi ofiţerii serviciilor de securitate care sunt ataşaţi unei persoane sau organizaţii, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

Iurii Gudilin a fost inclus de Statele Unite ale Americii, în octombrie 2022, în lista de sancţiuni privind „operaţiunile de influenţă malignă ale Kremlinului în Moldova”, fiind descris drept un politolog şi fost ofiţer al FSB-ului rusesc, care a coordonat eforturile în 2020 şi 2021 pentru a influenţa rezultatul alegerilor din R. Moldova.

„În timpul campaniei, consultanţii ruşi s-au întâlnit, de asemenea, cu un număr mare de membri ai PSRM, care la acea vreme era condus de Dodon. În cadrul acestor întâlniri, Gudilin şi Grak au exercitat presiuni asupra membrilor de rang înalt ai PSRM pentru ca aceştia să accepte asistenţa şi îndrumarea lor, promiţându-le că vor avea o influentă favorabilă asupra administraţiei prezidenţiale ruse în ceea ce priveşte solicitările de asistenţă din partea guvernului moldovean”, se arată în comunicatul de presă emis atunci de Trezorerie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor