Ambasada Germaniei, replică la operaţiunea "Traducerea": Avem numeroşi diplomaţi care ştiu limba română

Mai mulţi lideri ai coaliţiei PSD-ALDE, în frunte cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au susţinut public că ambasadele care au reacţionat negativ pe tema legilor justiţiei nu ar fi fost bine informate, astfel că s-a decis "corecta lor informare" prin trimiterea unor traduceri oficiale ale actelor normative proaspăt adoptate.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
29.12.2017

Ambasada Germaniei transmite că, momentan, nu a primit din partea Ministerului de Externe nicio traducere oficială a legilor justiţiei adoptate de Parlament, reiese dintr-un răspuns remis vineri agenţiei Agerpres.

"În decursul ultimelor luni, ambasada a urmărit, îndeaproape şi cu atenţie, discuţiile privind reforma justiţiei. Până în prezent, ambasada nu a primit din partea Ministerului român al Afacerilor Externe nicio traducere a legilor adoptate de Parlamentul României. În cadrul ambasadei lucrează, însă, numeroşi diplomaţi cu cunoştinţe de limba română, care au fost în măsură să efectueze o traducere, respectiv o analiză a textelor", a precizat Ambasada Germaniei.

Cu o zi în urmă, şi Ambasada Franţei la Bucureşti arăta că "urmăreşte cu atenţie ansamblul evoluţiilor legate de reforma Justiţiei, inclusiv discuţiile din cadrul societăţii româneşti şi dispune de propriile servicii de traducere în acest scop".

Precizările vin în contextul în care şeful Comisiei speciale pentru legile justiţiei, pesedistul Florin Iordache, a transmis ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, proiectele de acte normative traduse pentru a fi prezentate ambasadorilor.

"Pe site-ul comisiei am făcut o scurtă prezentare cu modificările la cele trei legi şi tot pe site-ul comisiei a fost acea comunicare şi legile în sine traduse în limba engleză. Datorită faptului că din partea anumitor ambasade s-a primit un punct de vedere care viza că a fost amputată independenţa Justiţiei, că a fost diminuată lupta împotriva corupţiei, am considerat necesar pentru o corectă informare a tuturor partenerilor externi şi a tuturor celor care sunt interesaţi de reforma privind cele trei legi să consulte şi să vadă modificările şi am făcut şi o scurtă prezentare a acestor modificări, ţinând cont de deciziile Curţii Constituţionale, de deciziile Comisiei de la Veneţia, de solicitările asociaţiilor profesionale. Această scurtă prezentare, cât şi legile în sine se găsesc pe site-ul comisiei şi le-am tradus în ideea că Ministerul Afacerilor Externe este cel care este în contact fie cu ambasadele (străine din Bucureşti - n.r.), fie cu ambasadele noastre din exterior", a declarat Iordache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor