Alunecările de teren din Japonia au ucis cel puţin 36 de persoane [video]

Alunecări de teren în Hiroshima, Japonia, 20 august, 2014.
Alunecări de teren în Hiroshima, Japonia, 20 august, 2014. (captură.)

Cel puţin 36 de persoane, printre care şi copii, au fost ucise în Japonia, miercuri, când alunecările de teren provocate de ploaia torenţială din vestul ţării au lovit marginile oraşului Hiroshima, iar bilanţul victimelor ar putea creşte, au anunţat autorităţile, potrivit NHK.

Cel puţin alte şapte persoane sunt date dispărute după o noapte de ploi puternice care au slăbit versanţii în urma ploilor din ultimele săptămâni.

”A plouat şi a tunat toată noaptea, lovind atât de tare încât mi-a fost frică să ies afară”, a declarat un localnic. ”Picături foarte mari, nu am văzut niciodată ceva asemănător”.

Elicopterele au ridicat supravieţuitorii, în timp ce echipele de salvare căutau prin noroi şi printre mormanele de pietre adunate în zone rezidenţiale aflate la 5 kilometri depărtare de centrul oraşului.

Printre cei scoşi dintre dărâmături se numără şi doi fraţi, de 11 şi doi ani, a căror casă a fost lovită în timp ce dormeau.

Casele afectate de alunecările de teren au fost împinse pe distanţe de 100 de metri în zona cea mai afectată, unde noroiul gros, adânc până la genunchi, a îngreunat eforturile de salvare.

”Ploaia cădea fără încetare, iar strada din faţa casei mele s-a transformat într-un râu", a declarat un bărbat în vârstă.

Autorităţile din Hiroshima au emis un ordin de evacuare miercuri, la aproximativ o oră după prima alunecare de teren.

Solul din aceea zonă a absorbit apa până când s-a desprins şi a alunecat, mărind pericolul, au explicat experţii în managementul dezastrelor.

Oraşele din Japonia se extind de multe ori în astfel de zone muntoase, lăsând localnicii vulnerabili la alunecări de teren.

Aproximativ 24 de centimetri de ploaie au căzut în regiune în 24 de ore, până miercuri dimineaţă, un nivel record ce echivalează cu precipitaţiile căzute într-o lună normală de august, potrivit Agenţiei de Meteorologie.

Aproximativ jumătate din cantitatea de apă a căzut într-o perioadă de numai o oră, miercuri.

Forţa alunecărilor de teren a spart asfaltul drumurilor, în timp ce râurile de noroi au făcut ravagii în cartiere, dărâmând case. Bolovani cu diametru de până la trei metri au rămas împrăştiaţi în zona alunecărilor.

Miercuri, în vestul Japoniei au fost anunţate şi alte ploi.

Premierul nipon, Shinzo Abe, şi-a scurtat concediul şi s-a întors în Tokyo. Acesta a declarat că va mobiliza câteva sute de cadre militare pentru a participa la eforturile de salvare. Până miercuri la amiază, aproximativ 500 de soldaţi au fost deja mobilizaţi.

Alunecările de teren din Hiroshima au ucis 31 de persoane în 1999, printre care şase victime care locuiau în zona lovită şi de această dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe