Avertismentul lui Rogozin către Iurie Leancă: mai mult respect faţă de Rusia

Dmitri Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO, februarie 2011
Dmitri Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO, februarie 2011 (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Ca răspuns la unele afirmaţii făcute de primul ministru moldovean Iurie Leancă, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe pagina sa de Facebook că premierul Moldovei ar trebui să aibă mai mult „respect faţă de Rusia şi oficialii acestei ţări, cel puţin din motive pragmatice".

"Vreau să-i aduc la cunoştinţă domnului Leancă: eu nu sunt nici fan al neutralităţii Republicii Moldova, nici al Moldovei, în general. Eu am patria mea şi o iubesc. Respect poporul moldovenesc, însă pentru autorităţile de la Chişinău am întrebări. În ceea ce-l priveşte pe domnul Leancă, dumnealui, ca politician tânăr şi începător, ar trebui să aibă mai mult respect pentru Rusia şi pentru reprezentanţii oficiali ai Federaţiei Ruse. Cel puţin, din motive pragmatice", a declarat Dimitri Rogozin, citat de Jurnal de Chişinău.

Rogozin a dat astfel replica premierului de la Chişinău, care a afirmat într-un interviu pentru „Komsomolskaia Pravda” că unele din declaraţiile vicepremierului Rogozin „sunt ofensatoare şi neconstructive”.

Răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor referitoare la declaraţiile vicepremierului rus conform cărora odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova "îşi schimbă fundamental statutul de neutralitate, iar pentru Moscova acest lucru este inacceptabil", Iurie Leancă a afirmat că nu există nicio legătură. "Faptul că vom deveni membri ai UE, şi încă avem mult până la acel moment, nu înseamnă că trebuie să ne schimbăm statutul de neutralitate. Nu are nimic în comun".

Trebuie doar să o demonstrăm, şi aici Rusia ar putea şi ar trebui să ne ajute, că neutralitatea nu este o garanţie, dar este o necesitate care ar putea aduce stabilitate, predictibilitate şi securitate ţării noastre", a afirmat şeful Guvernului de la Chişinău. Dacă Rogozin este "un mare fan al neutralităţii Republicii Moldova, ar trebui să ne ajute să scăpăm de Armata a XIV-a din Transnistria", a precizat premierul moldovean potrivit Infotag.

Pe agenda de lucru a lui Rogozin figurează joi o vizită la Chişinău, unde se va întâlni cu ministrul economiei, Andrian Candu, pentru a discuta despre embargoul impus de Rusia asupra importurilor de legume şi fructe din Republica Moldova.