Alianţa Eurasiatică se extinde / Iranul doreşte să cumpere echipamente militare ruseşti de 8 miliarde USD

După ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, Moscova şi Teheranul şi-au consolidat constant cooperarea militară. Ministrul iranian al Apărării a declarat în Moscova că ţara sa doreşte să cumpere echipamente militare ruseşti în valoare de mai multe miliarde de dolari.
Avion de luptă rusesc Su-30SM.
Avion de luptă rusesc Su-30SM. (Wikipedia)

Oficialii militari iranieni au declarat că sunt interesaţi de extinderea cooperării cu Rusia, ceea ce include şi cumpărarea de avioane, rachete şi tancuri în valoare de 8 miliarde de dolari.

Aceste potenţiale achiziţii s-au aflat în centrul discuţiilor ministrului iranian al Apărării, generalul de brigadă Hossein Dehghan, în timpul unei vizite de două zile în Rusia, care s-a încheiat marţi.

Dehghan a discutat cu omologul său rus Serghei Şoigu, vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi cu Vladimir Kozhin, consilier prezidenţial, despre securitatea globală, războiul împotriva terorismului, Siria şi Orientul Mijlociu, precum şi despre cooperarea militară şi tehnologică dintre Teheran şi Moscova.

Modernizarea militară iraniană

Experţi nenumiţi citaţi de agenţia rusă de ştiri Sputnik susţin că Iranul are nevoie de arme moderne în valoare de 13 miliarde de dolari pentru a-şi actualiza capabilităţile militare. De la revoluţia iraniană până la sancţiunile care au fost implementate împotriva Teheranului în 2010, Rusia a fost furnizorul principal de echipamente militare către Iran. După ridicarea sancţiunilor respective, cele două state au decis să îşi intensifice din nou cooperarea în domeniul militar, în special în condiţiile în care Iranul va dori, printre altele, să îşi creeze un sistem antiaerian integrat ce cuprinde componente de rază scurtă, medie şi lungă.

“Teheranul a trimis deja o listă cu echipamente militare pe care armata iraniană ar dori să le cumpere din Rusia”, a raportat miercuri ziarul Kommersant.

Pe listă se află avioane de luptă Suhoi Su-30M, avionul de luptă avansat Yokalovev Yak-130, elicoptere de transport Mil Mi-8 şi Mil Mi-17, precum şi sisteme mobile de apărare antirachetă K-300P Bastion-P, fregate şi submarine cu motor diesel-electric.

Publicaţia online Defense Talk a raportat, de asemenea, că generalul de brigadă Heydari Kiyumars, locotenent al forţelor terestre iraniene, a anunţat că Teheranul plănuieşte să cumpere tancuri T-90 de la ruşi, precum şi tehnologia de producţie, pentru a crea intern aceste arme.

Un oficial de rang înalt din cadrul Serviciului Federal Rus pentru Cooperare Militaro-Tehnică a declarat agenţiei Sputnik ,miercuri, că un contract pentru livrarea avioanelor de luptă Su-30SM către Iran va fi semnat în acest an. Acest lucru a fost confirmat de un oficial iranian care a discutat cu RIA Novosti, susţinând că Teheranul şi-a exprimat într-adevăr interesul pentru cumpărarea acestui tip de avion. Oficialul iranian a adăugat că în prezent se derulează negocieri pentru finalizarea acordului de cumpărare până la sfârşitul acestui an.

Conform specialiştilor ruşi, cooperarea militară ruso-iraniană va include în viitorul apropiat şi proiecte comune, ce vor folosi şi capabilităţile Iranului în domeniul industrial, al cercetării şi dezvoltării. Sputnik a raportat că armele pentru forţe terestre, vehiculele blindate şi echipamentele maritime se vor număra printre priorităţi.

În plus, în timpul vizitei lui Dehghan a fost discutată - ca un posibil domeniu separat de cooperare - pregătirea ofiţerilor şi personalului militar iranian la academiile militare ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe