Alge ucigaşe acoperă şase plaje din Franţa

Un copil merge pe plaja acoperită cu alge în Cap Coz în Fouesnant, Franţa, septembrie 2011.
Un copil merge pe plaja acoperită cu alge în Cap Coz în Fouesnant, Franţa, septembrie 2011. (Fred Tanneau / AFP / Getty Images)

Şase plaje din regiunea franceză Bretania au fost închise din cauza algelor marine care se descompun, amplasate în golfurile puţin adânci. În momentul descompunerii, algele devin periculoase fiind capabile să inducă stări de leşin, sau să omoare o persoană într-un timp relativ scurt.

Timp de zeci de ani, algele verzi potenţial letale s-au acumulat în golfurile de pe coasta de nord-vest a Marii Britanii, conform publicaţiei Guardian.

Ecologişti susţin că generarea de cantităţi neobişnuit de mari de alge verzi este legată de nitraţii din îngrăşăminte şi deşeurile rezultate de la porci, păsări de curte şi fermele de lactate din regiune. Acestea se scurg în sistemul fluvial şi ajung în final în mare, oferind un îngrăşământ excelent pentru alge marine.

Atunci când algele se descompun, se formează bule de gaze otrăvitoare conţinând hidrogen sulfurat, ceea ce face ca algele să fie potenţial fatale pentru oameni.

Pentru a complica şi mai mult problema, de-a lungul timpului, pe ţărm s-a acumulat nămol toxic, care poate duce la pierderea cunoştinţei şi stop cardiac, iar ecologiştii spun că efectul s-a agravat în această vară din cauza vremii „excepţional” de călduroase, potrivit France 24.

"Afluxul de alge verzi a început foarte devreme, au fost puţine furtuni, iar iunie a fost o lună relativ umedă, care a provocat acumularea unei cantităţi mai mari de apă din zonele agricole şi, astfel, au fost generate mai multe alge verzi".

Cel puţin două persoane şi zeci de animale au murit din cauza inhalării gazelor toxice din zonă, deşi unii avertizează că cele două incidente separate nu dezvăluie scara fenomenului.

„În jur de 20 de oameni mor pe coastă în fiecare an, adesea măturaţi de valuri sau curenţi, dar întrebarea este: câţi dintre acei oameni au leşinat din cauza gazelor toxice din alge înainte de a fi luaţi de valuri? Statul nu a făcut lumină deplină asupra tuturor acestor probleme”, a declarat pentru Guardian Inès Léraud, unul dintre cei care atrag în mod constant atenţia asupra fenomenului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință