Alexandr Slusari: R. Moldova riscă să piardă un credit foarte avantajos din Japonia

Alexandr Slusari, deputatul Platformei DA în Parlamentul R. Moldova
Alexandr Slusari, deputatul Platformei DA în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Vicepreşedintele Parlamentului Alexandr Slusari susţine că R. Moldova ar putea pierde un credit foarte avantajos din Japonia pentru agricultură de minimum 30 mln dolari, cu posibilitatea extinderii până la 110 mln, fără participarea băncilor comerciale pentru o perioadă de 40 de ani cu o dobândă de 0,1% cu un termen de graţie de 12 ani.

Astfel, parlamentarul a solicitat miniştrilor de Externe şi al Agriculturii informaţii detaliate privind procesul de negocieri al creditului japonez extrem de bun pentru R. Moldova.

Potrivit deputatului, procesul a început încă în 2019, însă negocierile ar fi fost blocate tacit de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale. „Japonezii nu puteau înţelege de ce se blochează ajutorul pentru fermieri şi de ce se discută despre credite mult mai scumpe.”

Nu s-a reuşit semnarea notelor de schimb până la 31 martie, când se încheie anul financiar japonez. Totuşi, partea niponă a acceptat să acorde creditul din bugetul 2020, dar procesul negocierilor a stagnat în continuare, menţionează politicianul.

Mai mult, deşi eforturile Japoniei au fost observate de Ministerul de Externe, care a decis să semneze Notele de Schimb ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat că nu este nicio grabă şi trebuie să se mai aştepte.

În opinia lui Alexandr Slusari, blocarea semnării Notelor de Schimb s-ar fi făcut ca să nu apară public informaţia că ţării i se oferă credite mult mai bune decât cel din Federaţia Rusă. „În afară de asta, bănuiesc că mai sunt şi alte interese meschine ale lui Dodon.”

În replică, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a declarat că Acordul de împrumut dintre Guvern şi Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională nu a fost semnat până la 31 martie din cauza pandemiei, însă ambasadorul R. Moldova în Japonia, Vasile Bumacov, a fost împuternicit să semneze acordul, pentru ca această procedură să fie urgentată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe