Convoiul cu ajutoare umanitare din România primit sub un pod la Chişinău. Vela şi Tătaru, ţinuţi pe aerportul moldovean la decolare

Marcel Ion Vela
Marcel Ion Vela (Epoch Times România)

Oficialii români care au însoţit convoiul cu ajutoare trimis în R. Moldova au avut parte de surprize neplăcute la Chişinău. Nu doar că autorităţile au refuzat accesul convoiului în centrul oraşului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ceremonia de sosire fiind organizată sub un pod de la intrarea în oraş, ci, la părăsirea Chişinăului, Nelu Tătaru şi Marcel Vela s-ar fi trezit că nu pot decola.

Mai exact, aeronava cu care miniştrii de la Bucureşti urmau să se întoarcă în România a fost reţinută pe aeroportul din Chişinău aproape jumătate de oră, din cauză că nu ar fi plătit taxele aeroportuare, chiar dacă potrivit tratatelor internaţionale aeronavele oficiale sunt scutite de astfel de taxe, relatează Cotidianul.md citând surse.

Potrivit surselor publicaţiei citate, cei doi au aşteptat timp de 30 de minute, deoarece compania care gestionează aeroportul nu le-a eliberat autorizaţie de zbor.

„Aeroportul Chişinău nu oferea autorizaţie de zbor, chiar dacă tratatele internaţionale prevăd că aeronavele oficiale nu trebuie să achite aceste taxe. Aeronava a fost reţinută aproape o jumătate de oră din cauza asta. Se pare că a fost un semn de ‘mulţumire’ pentru oficialii români”, a declarat sursa.

În avion se aflau, printre alţii, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi cel de Interne, Marcel Vela, care s-au aflat joi timp de câteva ore la Chişinău, însoţind convoiul cu ajutoare umanitare sosit din România.

Oficialii au decolat până la urmă, după ce a fost apelat Ministerul de Externe, cu o aeronavă Cessna 560, care va ateriza la Bucureşti în câteva minute.

Ajutorul umanitar, în valoare de peste 3,5 milioane de euro, conţine:
– 500.000 de măşti de protecţie de tip FFP2;
– 25.000 de combinezoane;
– 5.000 de viziere;
– 5.000 ochelari de protecţie;
– 200.000 de mănuşi;
– 2.800 cutii de medicamente;
– 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă;
– 80 000 litri alcool sanitar.

Revenind la ceremonia de primire a convoiului, aceasta a avut loc chiar sub pod, în mijlocul străzii, nu în Piaţa Marii Adunări Naţionale, aşa cum au cerut unii moldoveni printr-o petiţie. În momentul în care premierul moldovean Ion Chicu se îndrepta spre tribuna improvizată în mijlocul drumului, pentru a mulţumi României, acesta a fost huiduit de oamenii adunaţi, care au scandat "Ruşine!". Ion Chicu i-a salutat din mers şi, zâmbind, şi-a continuat drumul spre tribună, relatează dw.com.

Redacţia Epoch Times a contactat MAE pentru a confirma sau infirma informaţiile făcute publice de Cotidianul.md, respectiv faptul că aeronava care urma să-i ducă pe cei doi la Bucureşti a fost întârziată pe aeroport, dar nu a primit încă un răspuns. Vom face public răspunsul MAE când ne va parveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne