Alegerile prezidenţiale istorice în Chile: O confruntare între două femei

(Jonathan Gibby/Getty Images)

Alegerile prezidenţiale de duminică din Chile reprezintă un eveniment istoric, pentru că se înfruntă două femei: fosta preşedintă Michelle Bachelet, susţinută de Partidul Socialist, şi Evelyn Matthei, candidata Uniunii Independente Democratice (de dreapta).

Cele două sunt de aceeaşi vârstă, iar viaţa lor are puncte comune: taţii lor au fost generali de aviaţie, iar ele au fost colege de şcoală şi prietene, informează miercuri La Razon.

Ruptura dintre ele a avut loc după lovitura de stat a lui August Pinochet, în 1973, când generalul Alberto Bachelet (tatăl candidatei socialiste) a murit în închisoare din cauza torturilor, în timp ce generalul Fernando Matthei (tatăl candidatei de dreapta) a preluat conducerea Academiei Aeriene de Război, care a fost transformată în centru de detenţie şi unde a murit Bachelet. Cele două candidate se respectă, deşi reprezintă forţe aflate la poluri opuse.

Fosta preşedintă Michelle Bachelet este prima din generaţia de lideri latino-americani care au plecat de la putere cu un indice înalt de popularitate şi care acum aspiră să revină. Sondajele o creditează cu 47% din intenţiile de vot, faţă de 14% în cazul lui Evelyn Matthei. Un sondaj telefonic a relevat însă că 59% din cetăţeni sunt puţin interesaţi să meargă la vot. Singurul semn de întrebare este dacă Bachelet va câştiga din primul tur, pentru care are nevoie de 50% din sufragii.

Totuşi, popularitatea lui Bachelet contrastează cu imaginea proastă a coaliţiei Concertación care a susţinut-o la guvernare şi care este creditată acum cu 17% din intenţiile de vot. Pentru a se detaşa de partid, ea şi-a orientat discursul spre stânga, propunând o ambiţioasă reformă a învăţământului şi o nouă Constituţie, care o va înlocui pe cea actuală, care datează din vremea dictaturii lui Pinochet. Ea a propus de asemenea dezincriminarea avortului şi 'o dezbatere deschisă' privind 'căsătoria egalitară'. Cu aceste atuuri în mână, Bachelet vrea să reintre în joc.

Rivala sa, Evelyn Matthei, supranumită 'Doamna de Fier chiliană', aspiră să reprezinte dreapta într-un moment în care partidul său traversează cel mai dificil moment în 50 de ani. Chiar şi alegerea candidatului prezidenţial a fost un coşmar. În timp ce Bachelet şi-a lansat campania în martie, conservatorii au renunţat la cinci candidaţi în cinci luni. După mai multe scandaluri şi un abandon din cauza depresiei, în mijlocul unor alegeri primare haotice, a apărut figura lui Evelyn.

Şi actualul preşedinte, conservatorul Sebastian Pińera, a avut relaţii dificile cu Matthei din cauza unui scandal de interceptări telefonice, din 1992, aşa-numitul 'Pineragate', în care actualul şef de stat a fost acuzat că vrea să destabilizeze candidatura lui Matthei. Criza s-a terminat când Matthei a intrat în cabinetul său, în ianuarie 2011, şi a devenit una din cele mai ferme susţinătoare a guvernului. De pe poziţia de ministru al muncii, Matthei a făcut paradă de declaraţii incendiare şi acuze la adresa opoziţiei şi faţă de parlamentarii propriului partid, calificaţi drept 'laşi'.

S-ar putea spune că Matthei înfruntă alegerile singură, înconjurată doar de consilieri, fără sprijinul partidului său. Stânga o repudiază, iar electoratul îi cere schimbare, după măsurile populare dar necesare luate de guvern. Candidatei îi rămâne un singur atu: să facă apel la principiile clasice ale dreptei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe