Alba: Primarii cer repornirea mineritului în Apuseni

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Mai mulţi primari de oraşe şi comune din Munţii Apuseni i-au cerut premierului Emil Boc, printr-o scrisoare deschisă adresată în 30 august, să repornească mineritul din zonă, se arată într-un comunicat dat luni publicităţii.

Primarii din oraşele Abrud, Baia de Arieş, Brad, Cîmpeni, Ocna Mureş şi Zlatna, precum şi cei din comunele Almaşu Mare, Bucium, Ciuruleasa, Roşia Montană, Certeju de Sus şi Popeşti îi solicită lui Emil Boc "să se pună în valoare potenţialul economic" al localităţilor respective şi "resursele de care acestea dispun".

"Situaţia comunităţilor miniere din Munţii Apuseni este gravă. (...). Închiderea exploatărilor miniere cu potenţial economic a ridicat şomajul la cote alarmante", îi aduc la cunoştinţă edilii premierului Emil Boc.

Semnatarii scrisorii deschise cred că repornirea proiectelor Roşia Poieni şi Roşia Montană, în prezent stopate, ar aduce mii de locuri de muncă.

"Trebuie găsite urgent soluţii pentru repornirea producţiei la minele din Apuseni: Roşia Montană, Roşia Poieni, Certeju de Sus şi Brad. De asemenea, în cazul Roşiei Montane, unde proiectul este blocat la Ministerul Mediului, solicităm repornirea evaluării impactului asupra mediului şi autorizarea proiectului minier," se mai arată în scrisoarea deschisă.

Primarii şi-au exprimat în final încrederea, în numele comunităţilor miniere din Apuseni, că nu vor fi lăsaţi uitării şi sărăciei.

Unul dintre semnatari, primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, a mai cerut, tot printr-o scrisoare deschisă, în luna februarie, autorităţilor centrale şi locale, "să ia o decizie acum" pentru a debloca urgent situaţia din comuna din Munţii Apuseni.

,,Lipsa de decizie a autorităţilor statului a dus la blocarea totală a comunităţii (...), iar oamenii sunt în pragul disperării într-o "comună despre care se vorbeşte extraordinar de mult în presă sau în intervenţiile politice", se arăta în scrisoare deschisă transmisă, în 20 februarie, preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc.

În Apuseni se află un zăcământ care conţine 64% din totalul rezervelor de cupru ale ţării noastre, la Roşia Poieni, iar în imediata vecinătate, la Roşia Montană, se găseşte cel mai mare zăcământ auroargintifer din Europa.

În acelaşi timp, rata şomajului este extrem de ridicată, nu numai în zona Apusenilor, ci în tot judeţul, Alba fiind pe primul loc în Transilvania în ceea ce priveşte rata şomajului, cu 10,74%, cu mult peste media pe ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne