Agenţi sub acoperire ai poliţiei britanice au furat identitatea unor copii morţi pentru a se infiltra în grupuri protestatare

Poliţişti londonezi.
Poliţişti londonezi. (MIGUEL MEDINA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.02.2013

Cea mai mare forţă de poliţie din Marea Britanie a furat identitatea a aproximativ 80 de copii morţi şi a emis paşapoarte false pe numele lor pentru a fi folosite de ofiţeri de poliţie sub acoperire. Poliţia Metropolitană (MET) a autorizat în secret practica infiltrării unor poliţişti sub acoperire în grupuri de protest fără consultarea sau informarea părinţilor copiilor. Detaliile sunt dezvăluite într-o investigaţie condusă de The Guardian, care a stabilit modul în care timp de peste trei decenii generaţii de ofiţeri de poliţie au folosit înregistrări de naşteri şi decese la nivel naţional.

Keith Vaz, preşedintele Comisiei restrânse pentru afaceri interne din Parlament, a declarat că este şocat de această practică 'macabră'. ''Nu va face decât să provoace o suferinţă enormă familiilor care vor descoperi ce s-a întâmplat cu privire la identitatea copiilor lor morţi', a afirmat el. 'Acest lucru este absolut şocant', a ţinut el să sublinieze.

Vaz a adăugat că parlamentarii pot cere acum răspunsuri de la MET cu privire la utilizarea identităţilor copiilor. 'Este clar că a fost adoptată o acţiune inadecvată de poliţia sub acoperire în trecut. Dar acest lucru a adus lucrurile acum la un nou nivel', a spus el. 'Comisia va trebui să primească răspuns de la Poliţia Metropolitană, pentru a afla de ce a permis să se întâmple aceste practici macabre'', a adăugat.

MET a declarat că practica nu este autorizată ''în prezent'', dar a anunţat o anchetă privind 'dispoziţii din trecut pentru identităţi sub acoperire folosite de ofiţerii SDS [Special Demonstration Squad]'.

Ofiţeri sub acoperire şi-au creat pseudonime bazate pe detalii ale unor copii morţi şi au fost emise documente de identitate însoţitoare, cum ar fi permisul de conducere şi numere naţionale de asigurare. Unii dintre poliţişti au pretins timp de 10 ani că sunt cei care de fapt muriseră.

Tehnica folosirii de copii morţi ca pseudonime a rămas o informaţie clasificată timp de mai multe decenii, deşi a fost prezentă ca ficţiune în romanul lui Frederick Forsyth ''Ziua Şacalului''. Poliţia a poreclit intern procesul de căutare de identităţi adecvate drept 'ruta şacalului'. Un fost agent sub acoperire a comparat operaţiunea în care a fost desfăşurat cu metode utilizate de Stasi.

'Nu suntem pregătiţi nici să confirmăm şi nici să negăm desfăşurarea de agenţi în operaţiuni specifice', a declarat MET într-un comunicat, precizând: ''A fost primită o plângere oficială, care este investigată de DPS [Directorate for Professional Standards] şi apreciem preocupările care au fost ridicate. Ancheta DPS are loc în colaborare cu ancheta Operation Herne în problema mai largă a unor dispoziţii din trecut cu privire la identităţi sub acoperire folosite de ofiţerii SDS. Putem confirma că practica menţionată în plângere nu reprezintă ceva autorizat în prezent de [poliţia] MET''.

Există sugestia că practica folosirii unor identităţi de copii morţi ar fi încetat la mijlocul anilor 1990, atunci când înregistrările deceselor au fost digitalizate. Cu toate acestea, cazul investigat de MET se referă la un ofiţer de poliţie sub acoperire suspectat, care ar fi folosit identitatea unui copil mort în 2003.

Practica a fost introdusă în urmă cu 40 de ani de poliţie pentru a da credibilitate unor agenţi sub acoperire care spionau protestatari şi pentru a proteja împotriva posibilităţii ca unii militanţi să descopere identitatea lor adevărată. De atunci, zeci de ofiţeri SDS, inclusiv unii care au pozat drept anti-capitalişti, activişti pentru drepturile animalelor şi militanţi violenţi de extremă-dreapta, au folosit identităţile unor copii morţi.

Un document văzut de Guardian arată că aproximativ 80 de ofiţeri de poliţie ar fi folosit astfel de identităţi între 1968 şi 1994. Numărul total ar putea fi mai mare, precizează cotidianul.

Doi dintre ofiţerii contactaţi de Guardian au lucrat pentru unitatea secretă SDS, care a fost desfiinţată în 2008.

Unul dintre ei a declarat că operaţiunea sa a fost 'aproape de tip Stasi'. El a dezvăluit că ofiţerii SDS vizitau casa în care se presupunea că s-au născut, astfel încât să aibă o bună amintire asupra clădirii. ''Micile detalii contează cu adevărat - mirosul ciudat venind de la scurgerea spartă ani de zile, locaţia Poştei, numărul autobuzului pe care îl luai pentru a te deplasa dintr-un loc în altul', a spus el.

Un alt ofiţer SDS a spus că, în opinia sa, utilizarea identităţilor a fost pentru 'un bine mai mare', dar şi el a fost conştient de faptul că părinţii nu au fost consultaţi.

Un al treilea ofiţer contactat de ziarul britanic a dezvăluit riscurile pentru familiile care nu aveau cunoştinţă că identitatea copiilor lor era folosită de poliţie sub acoperire.

Potrivit The Guardian, dezvăluirea cu privire la utilizarea identităţilor de copii morţi este de natură sa reaprindă controversa legată de infiltrarea sub acoperire a poliţiei în grupuri protestatare. Cincisprezece anchete separate au fost deja lansate din 2011, când Mark Kennedy a fost demascat de activişti politici drept spion al poliţiei.

Marţi, Comisia restrânsă din Parlament va audia probe de la avocaţii care reprezintă 11 femei ce au dat în judecată MET după ce au avut relaţii personale cu agenţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor