"Afirmaţii manipulatorii" - Lazăr, o nouă mutare în scandalul cu Tudorel Toader / Prună cere demisia ministrului

Procurorul general Augustin Lazăr a făcut o nouă mutare strategică în războiul declanşat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. La scurt timp dupa demers, fostul ministru tehnocrat Raluca Prună i-a cerut demisia lui Toader.
Augustin Lazar
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministerul Public a publicat sâmbătă, în cadrul unui comunicat de presă, criteriile, condiţiile şi documentele solicitate de fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, pentru desfăşurarea procedurii de numire a lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al României.

„Urmare a afirmaţiilor manipulatorii lansate în mass-media, arătăm care au fost 'Criteriile, condiţiile şi documentele solicitate de către Ministerul Justiţiei pentru desfăşurarea procedurii de numire, în aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - procedură legală şi transparentă':

1) - Adresa nr. 1/5515/17.02.2016 a Ministerului Justiţiei. (aici)

2) - Criteriile şi calendarul procedurii de recrutare pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (aici)", a transmis Ministerul Public.

La scurt timp după publicarea acestor documente, Raluca Prună i-a cerut demisia din funcţie ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a tot insistat pe marginea faptului că Lazăr nu ar fi îndeplinit condiţiile legale pentru a fi numit la şefia Ministerului Public.

„Cer public demisia ministrului Tudorel Toader. Parchetul General a publicat scrisoarea trimisă pe 17 februarie 2016 de ministrul justiţiei către Parchete, pentru declanşarea procedurii de selecţie a procurorului general. E clar în scrisoare ce trebuia să cuprindă dosarul de candidat trimis la MJ: CV şi scrisoare de intenţie.

Toader a spus că din dosar lipsea calificativul la ultima evaluare şi că există o ordonanţă de clasare. Şi a afirmat că pentru aceste motive procedura ar fi fost nelegală. Am aşteptat 10 zile, l-am invitat public pe Ministrul Toader să îşi clarifice acuzaţiile. A tăcut. Scrisoarea care clarifică se afla la Ministerul Justiţiei în tot acest timp. Toader a preferat să o ignore şi să mintă o naţiune întreagă.

Invit acum, că am clarificat procedura de numire, să revenim la identificarea temeiului legal al revocării procurorului general. Nu contează numele, nici persoana. Contează instituţiile", a scris Raluca Prună pe Facebook.