Adevăruri incomode pentru China comunistă. Blinken vorbeşte de genocidul din Xinjiang chiar înainte de o vizită la Beijing

Secretarul de stat Antony Blinken (dr) şi ministrul chinez de externe Wang Yi
Secretarul de stat Antony Blinken (dr) şi ministrul chinez de externe Wang Yi (Youtube - captură ecran)
Redacţia
23.04.2024

Beijingul continuă să comită genocid şi crime împotriva umanităţii împotriva uigurilor şi a altor minorităţi musulmane din provincia Xinjiang, din vestul ţării, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un raport publicat luni, înaintea vizitei sale planificate în China în această săptămână.

Raportul anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului, care documentează abuzurile înregistrate în întreaga lume în cursul anului calendaristic precedent, a repetat limbajul din anii precedenţi cu privire la tratamentul musulmanilor din Xinjiang, dar publicaţia ridică problema înaintea unor discuţii delicate, inclusiv cu privire la războiul din Ucraina şi comerţul global, între diplomatul american de top şi omologii chinezi.

Într-o prefaţă, Blinken a declarat că raportul "documentează abuzurile grave în curs de desfăşurare privind drepturile omului în Republica Populară Chineză (RPC)".

"De exemplu, în Xinjiang, RPC continuă să comită genocid, crime împotriva umanităţii, muncă forţată şi alte încălcări ale drepturilor omului împotriva uigurilor predominant musulmani şi a membrilor altor grupuri minoritare etnice şi religioase", a menţionat Blinken în prefaţă.

Secţiunea din raportul de luni privind China detaliază detenţia a peste un milion de oameni în lagăre şi închisori şi utilizarea lagărelor de reeducare din Xinjiang, printre alte abuzuri comise împotriva populaţiei chineze în general.

China a negat cu tărie abuzurile din Xinjiang şi susţine că a înfiinţat "centre de formare profesională" pentru a reduce terorismul, separatismul şi radicalismul religios.

Blinken, atunci când a preluat mandatul în 2021, a aprobat o hotărâre a predecesorului său, potrivit căreia acţiunile Chinei echivalează cu un genocid, iar el a ridicat această problemă în cadrul întâlnirilor cu oficialii chinezi.

Raportul anual privind drepturile omului a reluat în ultimii ani această poziţie şi a afirmat că genocidul este în curs de desfăşurare, dar Xinjiang a ocupat un loc mai puţin important în contactele directe dintre oficialii americani şi chinezi.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat care a informat vineri reporterii cu privire la călătoria lui Blinken a declarat că drepturile omului se vor număra printre problemele abordate de Blinken cu oficialii chinezi, dar nu a menţionat situaţia din Xinjiang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor