"Acuzaţii tendenţioase. Creează un precedent periculos" - Oamenii de afaceri americani, replică pentru Dragnea

Comunitatea oamenilor de afaceri din cadrul Camerei de Comerţ Americane în România a reacţionat ferm după acuzaţiile lansate de preşedintele PSD Liviu Dragnea, via Antena 3, la adresa multinaţionalelor.
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
23.08.2018

Camera de Comerţ Americană în România - AmCham România, în numele comunităţii de afaceri pe care o reprezintă - peste 430 de companii americane, internaţionale şi româneşti - respinge acuzaţiile tendenţioase lansate în spaţiul public la adresa companiilor multinaţionale şi a angajaţilor acestora, se arată într-un comunicat remis joi de organizaţie.

"Facem apel la responsabilitate deopotrivă în declaraţii şi acţiuni, din partea decidenţilor şi a celor aflaţi în funcţii publice şi la încetarea discriminării românilor în funcţie de angajator. Considerăm că astfel de speculaţii creează un precedent periculos pentru democraţia românească, cu accente de intimidare a mişcării civice şi a sectorului privat, cu implicaţii negative la nivelul mediului de afaceri şi al imaginii României în plan extern, afectând încrederea partenerilor externi în capacitatea României de a exercita roluri regionale, precum Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor. Astfel de practici erodează încrederea în climatul investiţional şi alimentează fenomenul de emigrare, deja resimţit puternic de piaţa muncii, mutând în acelaşi timp atenţia publică de la priorităţile şi vulnerabilităţile prezente şi viitoare ale României", a transmis AmCham România.

Organizaţia semnalează, de asemenea, pericolul unor potenţiale abuzuri de putere în relaţia stat-contribuabili, care pot rezulta dintr-o astfel de poziţionare a decidenţilor.

"AmCham România reafirmă că dreptul la libera exprimare a cetăţenilor este un drept câştigat cu mare preţ de generaţiile anterioare, şi care într-un stat european, membru al NATO, ar trebui garantat prin lege şi respectat de autorităţi, în niciun caz blamat sau reprimat. În continuare, AmCham România rămâne un partener de dialog de încredere şi îşi exprimă disponibilitatea de a fi un contributor activ, prin expertiza acumulată în rândul membrilor, la procesul de modernizare şi îmbunătăţire a cadrului legislativ şi fiscal din România şi prin prin promovarea de recomandări şi măsuri necesare pentru o dezvoltare economică sustenabilă", a punctat AmCham România.

În acelaşi timp, Camera de Comerţ Americană în România subliniază că, de 25 de ani, reprezintă în dialogul cu autorităţile deopotrivă companii mari şi companii mici, antreprenoriale, care au contribuit la dezvoltarea economiei româneşti prin investiţiile cumulate de peste 22 miliarde de dolari şi prin cele peste 250.000 de locuri de muncă create în ţară.

"Sectorul privat, prin eficienţa investiţiilor şi prin valoarea adăugată inclusiv în ce priveşte dezvoltarea capitalului uman, a pus România pe harta globală a investiţiilor şi este cel mai important contributor la bugetul de stat, susţinând în acelaşi timp cu dedicare, prin activităţi caritabile, nevoi societale de amploare", a conchis organizaţia.

Reacţia AmCham România vine în contextul în care liderul PSD Liviu Dragnea a lansat un atac dur la adresa multinaţionalelor, pe care le acuză că finanţează protestele antiguvernamentale.

"Finanţează 'Rezist', finanţează aceste mişcări, îndeamnă propriii angajaţi să meargă la proteste, ori le dau liber în ziua aia, ori le dau de înţeles că ar fi bine să meargă la proteste. Acum e mai slabă mişcarea asta, a fost foarte tare. Acum s-au mai potolit. (...) Companiile au interese economice. În momentul în care aceste interese economice lovesc interesele statului român, nu putem să nu intervenim. Eu vreau şi nu voi înceta această luptă cât o să fiu în această poziţie şi cât o să fiu viu şi liber, şi anume ca românii să fie beneficiarii principali, beneficiarii finali ai bogăţiilor pe care le are această ţară.

Ăsta este naţionalism? Nu. Românism, poate. Dar eu cred că este o chestiune fundamentală. Orice om care are o poziţie în statul român ar trebui să gândească în acest fel şi asta deranjează, pentru că este vorba de interese de miliarde de euro. (...) Nu pot să dau eu nume de companii, dar ştiu că s-au început investigaţii. (...) Se pare ca şi instituţiile statului român au început să prindă cât de cât curaj. Şi în instituţii (...) mai sunt funcţionari care trag frâna, din diverse motive, ori sunt acoperiţi, ori au alte interese, ori de frică. De aia lucrurile nu merg foarte, foarte repede", a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor