ActiveWatch: Concedierea jurnalistului Cristi Citre, abuzivă, disproporţionată şi arbitrară

Cristi Citre.
Cristi Citre. (Reporter Virtual)

ActiveWatch, organizaţie de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public, critică concedierea jurnalistului Cristian Citre de la Departamentul Politic al televiziunii Digi 24 ca urmare a postării, pe contul său personal de Facebook, a unui mesaj caustic la adresa premierului Ponta.

Agenţia de monitorizare a presei declara că măsura concedierii lui Citre a fost "una abuzivă, disproporţionată şi arbitrară, de natură să încalce drepturile angajatului media şi libertatea de exprimare a acestuia."

Cazul lui Citre, concediat după ce a postat pe contul său personal de Facebook un mesaj prin care îl critică pe premier, nu este singular şi demonstrează, încă o dată, vulnerabilitatea statutului jurnaliştilor, care de multe ori lucrează în baza unor drepturi de autor, fără să fie apăraţi de coduri etice, regulamente interne negociate între angajatori şi angajaţi, ceea ce permite apariţia cenzurii şi concedieri abuzive.

"Deşi Digi 24 nu are un protocol de comunicare publică agreat cu angajaţii săi, Cosmin Prelipceanu (redactor-şef Digi 24 n.r.) le-a cerut luna trecută jurnaliştilor să fie rezervaţi în exprimarea opiniilor pe reţelele de socializare. Redactorul-şef a ales să le comunice acest lucru verbal, fără a negocia limitele exprimării publice a angajaţilor Digi 24 împreună cu aceştia. Deşi deplângem derapajele în media, insistăm asupra faptului că limitele în exprimare nu pot fi stabilite unilateral, ci împreună cu jurnaliştii", arată ActiveWatch într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei.

Evenimentul caracterizat de ActiveWatch drept emblematic pentru vulnerabilitatea statutului jurnaliştilor a avut loc la începutul acestei săptămânii. În ziua când preşedintele Băsescu a făcut publică înregistrarea discuţiilor purtate pe tema reducerii CAS cu premierul Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, înregistrare din care reieşea că cei doi s-au prezentat la Cotroceni cu temele nefăcute, jurnalistul Citre a scris pe contul său de Facebook o postare în care îl critică pe premier, care a prezentat situaţia exact pe dos.

„Mai are cineva vreun dubiu că omul (Ponta n.r.) e bolnav, nesimţit şi fără discernământ? Că îşi bate joc, că îţi râde în faţa, că te minte fără să clipească? După ce azi la Cotroceni îşi curăţa scamele de pe sacou şi îşi dădea ochii peste cap de plictiseală, după ce că a dovedit că este un habarnist total în materie de economie, iată ce declară Victor Ponta (la RTV, of course): [...]”, scria Citre.

A doua zi, jurnalistul a fost anunţat de redactorul-şef Cosmin Prelipceanu că „a sărit calul pe Facebook” şi că este concediat, deşi, conform lui Cristian Citre, nu există nicio clauză în contractul pe care l-a semnat cu Digi 24 care să fi putut fi invocată drept justificare a concedierii sale.

Citre nu este caz singular, o fostă jurnalistă de la Digi 24, Ana Iorga Mihail, relatând că a fost concediată luna trecută după ce a criticat pe Facebook un mesaj despre o greşeală gramaticală din emisiunea lui Radu Paraschivescu. Cum nu a vrut să-şi şteargă postarea, jurnalista a fost obligată să se despartă de Digi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne