A început campania "Jos primarii Capitalei". "Dacă aş avea posibilitatea aş vota şi pentru demiterea PSD"
alte articole
Grupurile de iniţiativă civică ”Bucureşti Fără Ei”, ”#Rezistenţa”, ”Salvaţi Parcul Tineretului” şi ”Giurgiului” au demarat, luni, campania de strângere de semnături, în stradă, pentru declanşarea referendumurilor de demitere a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a primarilor de sector şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Voluntarii s-au instalat, miercuri, lângă magazinul Unirea, în soare, începând să colecteze semnături de la cetăţenii nemulţumiţi.
De ce în stradă, cu tabelele în braţe? Din simplul motiv că, deşi au notificat Primăria despre intenţia de a instala corturi unde bucureştenii să poată semna în condiţii civilizate, nu în picioare pe căldură, municipalitatea - aceeaşi municipalitate care în timpul campaniilor electorale a aprobat puzderie de corturi - şi-a declinat competenţa pe această problemă.
"Am notificat Primăria, la o notificare am primit două răspunsuri în care ei spun că n-au niciun fel de competenţă în a discuta despre amplasarea corturilor pentru semnături. Deci după ce, ştim cu toţii, în campania electorală de anul trecut erau împânzite toate pieţele cu corturi, având bineînţeles un aviz sau un protocol încheiat cu primăria, că nu putem vorbi despre o autorizare, astăzi comisiile, direcţiile din primărie se spală pe mâini, spun că ei nu ştiu cine trebuie să discute cu persoanele care vor să strângă semnături'', a declarat, pentru Epoch Times, George Epurescu, din partea organizaţiei "Bucureşti fără ei."
"Eu, personal, am aşa o alergie la promisiuni electorale în primul rând. Dacă un om vine în faţa ta şi promite nişte lucruri, plec de la prezumţia de încredere în acel om. Ori în momentul în care, toate aceste promisiuni au fost uitate şi începe aşa o sfidare şi modul acesta arogant în care se întâmplă lucrurile, în acel moment încrederea a dispărut şi urmăm şi noi căile legale pe care le avem la dispoziţie să îi sancţionăm pe aceşti mincinoşi", a mai declarat Epurescu, întrebat fiind ce l-a motivat să se implice în demersul strângerii de semnături.
În scurtă vreme în jurul voluntarilor, îmbrăcaţi în tricouri albe inscripţionate cu logo-ul "Bucureşti fără ei", s-au strâns cetăţeni dornici să semneze, oamenii fiind nemulţumiţi atât de Gabriela Firea cât şi de primarii de sector.
La noi, la 3, înainte aveam tot un Negoiţă dar ăla mai făcea treabă, în sensul că era mai curat. Acum schimbăm borduri şi facem spaţii de joacă, n-am nicio problemă dar nu cred că astea sunt prioritare. Iar în ceea ce o priveşte pe Gabriela Firea, nu ştiu, mi se pare că a promis infrastructură şi aşa mai departe, de fapt nu avem nimic, de fapt rămânem blocaţi în trafic, nu se întâmplă absolut nimic", a declarat o doamnă, după ce a semnat în tabelele aduse de voluntari.
La rândul său, un domn în vârstă - teoretic potenţial beneficiar al măririlor de pensii promise de actuala Putere, practic nemulţumit de PSD - şi-a exprimat nemulţumirea faţă de partidul ce a dat actualii primari şi majoritatea în consiliile generale.
"Eu dacă aş avea posibilitatea aş vota şi pentru (demiterea n.r.) PSD, pentru că-s cei mai mincinoşi oameni, cei mai escroci! În primul rând, uitaţi-vă cum ne păcălesc. De exemplu, când l-am votat pe Negoiţă s-a spus aşa: “Domnule, dacă îl votăm pe Robert Negoiţă ne plachează blocul”. Sigur că am fost de acord. Nici în ziua de astăzi n-a făcut. (...)
Doamna Firea n-a făcut nimic. În primul rând că ştiam că minte de cum a ieşit la televizor şi a spus că “eu o să iau toate maşinile de pe trotuar”, şi mă gândeam, “mă, poate are vreun depozit acasă şi le duce pe toate acolo” şi n-ai cum, eram conştient, sunt şi eu de meserie, cum să iei maşinile? Unde le duci? Ca să vorbeşti treaba asta mai întâi trebuia să ai parcările, nu mai întâi iei hotărârea", a explicat cetăţeanul.
Revenind la demersul strângerii de semnături, reprezentantul Bucureşti fără ei a anunţat că voluntarii vor rămâne astăzi lângă magazinul Unirea (mai exact vis-a-vis de intrarea în magazinul H &M) până la ora 21 iar în zilele următoare voluntarii se vor organiza pe două schimburi - dimineaţa şi seara - având în vedere ca vremea s-a încălzit. Campania de strângere de semnături va continua 4-5 luni iar programul va putea fi accesat pe site-ul organizatorilor
"Astăzi o să stăm aici toată ziua ca primă zi, după care de mâine o să ne organizăm pe două intervale orare, dimineaţa şi seara pentru că deja începe căldura şi nu are rost să epuizăm voluntarii noştri şi în perspectivă probabil că va dura câteva luni bune, 4-5 luni până când vine frigul.
Încurajăm oamenii să strângă semnături în jurul lor, acasă, cu prietenii, inclusiv la serviciu, pentru că numărul fiind atât de mare, ele nu pot fi strânse numai în stradă. Noi aici în stradă suplinim aceste puncte de contact şi dacă alte persoane fizice sau juridice ar dori să facă puncte de contact la ei în firmă sau pe vreo terasă undeva, am fi bucuroşi să îi sprijinim, că să zic aşa, să ne sprijine", a declarat George Epurescu.
Reamintim că pentru declanşarea referendumurilor de demitere a Primarului General sunt necesare semnăturile a 25% dintre bucureştenii cu drept de vot, respectiv peste 440.000.
De asemenea, Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local care poate fi organizat de asemenea în baza cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-teritoriale. Cheltuielile pentru organizarea referendumurilor sunt suportate din bugetul local.