A fost găsită epava unui submarin nazist cu scheletele membrilor echipajului în interior

O echipă de scafandri a descoperit în nordul insulei indoneziene Jawa epava unui submarin nazist, U-168, un submersibil de luptă german care a distrus mai multe nave ale Aliaţilor, înainte de a fi torpilat şi scufundat în 1944, informează vineri ziarul La Vanguardia.

Submarinul avea în interior scheletele a cel puţin 17 membri ai echipajului care şi-au pierdut viaţa în naufragiu. Printre obiectele găsite se află farfurii inscripţionate cu zvastici, baterii, binocluri şi o sticluţă cu ulei de păr.

Descoperirea a fost făcută de un grup de scafandri de la Centrul Naţional de Arheologie, care au fost avertizaţi la începutul lunii de un grup de scufundători locali în legătură cu epava submarinului.

Bambang Budi Utomo, şeful echipei de investigaţie, a declarat că 'descoperirea este extraordinară şi că va furniza informaţii utile despre ceea ce s-a întâmplat pe Marea Jawei, în al Doilea Război Mondial'.

Astfel de submarine erau trimise de nazişti din Europa pentru a se instala în bazele din Extremul Orient cedate de japonezi. Totuşi, dintre cele 14 care au fost trimise, doar patru s-au întors pe Bătrânul Continent.

Submarinul de tipul U-168 a plecat din Franţa în iulie 1943 şi a ajuns la Penang în noiembrie acelaşi an. După ce a fost implicat în mai multe lupte, U-168 a fost scufundat în noaptea de 6 octombrie 1944 în Marea Jawei de o torpilă lansată de un submarin olandez. Naufragiul s-a soldat cu 23 de morţi şi 27 de supravieţuitori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură