70% din flota de submarine a Coreei de Nord a dispărut de pe radarul militar sud-coreean

Liderul nord-coreean Kim Jong-un inspectează submarinul Nr. 748 al Armatei Populare Coreene.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un inspectează submarinul Nr. 748 al Armatei Populare Coreene. (Captură Foto)

Peste 50 de submarine nord-coreene – aproximativ 70% din flota cunoscută a ţării – şi-au părăsit bazele şi au dispărut de pe radarul militar al Coreei de Sud, conform Vice News.

Noua situaţie a apărut în condiţiile în care Phenian-ul şi Seul-ul au anunţat luni că plănuiesc să îşi suspende “starea de semi-război” declanşată în 4 august de explozia unei mine de teren în care au fost răniţi doi soldaţi sud-coreeni.

Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a declarat că desfăşurarea masivă de submarine nord-coreene este fără “precedent” şi că SUA şi Seul-ul au răspuns prin intensificarea operaţiunilor de supraveghere militară, conform Business Insider.

“Numărul [submarinelor desfăşurate] este de 10 ori mai mare decât nivelul normal ... luăm situaţia foarte în serios”, a declarat purtătorul de cuvânt, conform AFP.

Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap a citat un oficial al armatei ca afirmând că Sudul “mobilizează toate resursele noastre de supraveghere” pentru a găsi submarinele nord-coreene dispărute. “Nimeni nu ştie dacă Nordul ne va ataca navele de lupte sau vasele comerciale”, a adăugat oficialul sud-coreean.

Sudul a acuzat în 2010 Phenianul de torpilarea unei nave de luptă sud-coreene (Cheonan), într-un atac în care au murit 46 de oameni. Phenianul a negat responsabilitatea pentru acel incident.

Yonhap a raportat luni că Phenianul a desfăşurat 20 de nave pe perne de aer în apropiere de graniţa cu Sudul în Marea Galbenă. Ambarcaţiunile au plecat dintr-o bază nord-coreeană din Cholsan, provincia nordică Pyongan.

Ca parte a acordului anunţat luni după amiază după câteva zile de negocieri maraton, Coreea de Sud a acceptat să suspende propaganda anti-Phenian desfăşurată cu ajutorul unor difuzoare îndreptate către graniţa militarizată cu Nordul. La rândul său, Coreea de Nord a declarat că regretă incidentul cu mina de teren de la începutul acestei luni. Celelalte detalii ale discuţiilor au fost secretizate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe