531 de persoane salvate de traficanţii de carne vie în Tailanda

Un copil de etnie Rohingya din Birmania. 28 ianuarie 2014.
Un copil de etnie Rohingya din Birmania. 28 ianuarie 2014. (MOHD RASFAN / AFP / Getty Images)

În urma unui investigaţii efectuată de către jurnaliştilor de la Reuters, cu privire la traficul de carne vie, poliţia din Tailanda a salvat luni câteva sute de musulmani Rohingya dintr-o tabără izolată de la graniţa dintre Tailanda şi Malaezia, notează Reuters.

Cele 531 de bărbaţi, femei şi copii erau ţinuţi într-o tabără din apropierea oraşului Sadao, în provincia sudică Songkhla, una dintre rutele confirmate ale traficanţilor de carne vie de la graniţa Tailandei. Acesta a fost primul raid efectuat asupra unei tabere asupra taberelor ilegale Rohingya de la data de 9 ianuarie 2013.

Poliţia a menţionat că raportul jurnaliştilor de la Reuters din data de 5 decembrie care arăta că mai multe persoane erau ţinute ostatice într-o tabără de la graniţa cu Malaezia până ce se puteau obţine plata unei recompense în schimbul libertăţii lor. Multe dintre persoanele reţinute erau bătute şi omorâte.

Cei mai mulţi dintre aceştia erau musulmani din Birmania. Anul trecut, mai multe confruntări sângeroase între budiştii Rakhine şi musulmanii Rohingya au avut loc în Birmania în urma cărora 140.000 de persoane au rămas fugit din calea conflictelor, o mare parte dintre aceştia fiind musulmani Rohingya.

De atunci, mii de musulmani Rohingya au fugit pe ruta mării din Birmania în urma conflictelor şi s-au refugiat în sud vestul Tailandei.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Statele Unite au cerut o investigaţie cu privire la raportul Reuters, material creat în urma unei investigaţii lungi de două luni în trei ţări, care a dezvăluit cum o grupare clandestină răpea refugiaţii Rohingya din centrele de ajutor pentur imigranţii din Tailanda şi îi vindea traficanţilor de carne vie.

În urma intervenţiilor în lagărele de la graniţa tailandei, poliţia a reţinut trei bărbaţi suspectaţi că fac parte din reţeua de trafic. Toţi cei trei reţinuţi erau bărbaţi de origine tailandeză, conform lui Chatchawan Suksomjit, şeful adjunct al poliţiei naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe