5 ani de la emiterea primei garanţii de stat pentru acoperirea furtului bancar. Flashmob la BNM: Vino să îţi iei Miliardul înapoi

Un miliard de dorari, foto simbol
Un miliard de dorari, foto simbol (facebook.com)

Miercuri, 13 noiembrie 2019, se împlinesc 5 ani de când „Guvernul Leancă, în baza propunerilor lui Drăguţan (fostul guvernator al Băncii Naţionale) şi Candu (ministru al Economiei în acea perioadă), a emis prima garanţie de stat pentru acoperirea furtului miliardelor în valoare de 9,5 mlrd. lei, fără a fi introdusă administrarea specială în cele trei bănci”, a scris, pe pagina sa de Facebook, vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat al Blocului ACUM.

Totodată, acesta a ţinut să reamintească cetăţenilor Republicii Moldova că doar în perioada 13-27 noiembrie 2014 cele trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, care chipurile ar fi avut nevoie de ajutor financiar, au eliberat credite în sumă de peste 25 miliarde lei.

„După cinci ani de întârziere a fost pornit dosar penal pe acţiunile/inacţiunile demnitarilor sus-menţionaţi, doar că soarta acestui dosar rămâne incertă în situaţia unei coaliţiei PSRM-PD şi intenţiei foarte clare a lui Dodon să-şi subordoneze justiţia”, se mai arată în mesajul lui Slusari.

În acest context, interpretul moldovean Mani a scris pe contul său de socializare: „Se mai întreabă cineva #undeimiliardul? Sau gata?”.

Mai mult decât atât, postul de televiziune TV8 a organizat un eveniment pe Facebook, invitând cetăţenii miercuri, 13 noiembrie, vizavi de clădirea Băncii Naţionale a Moldovei, cu genericul „Te invităm să îţi iei Miliardul înapoi”.

„Trei bănci, câţiva beneficiari, zeci de credite neperformante şi-o datorie publică, pusă pe umerii fiecăruia din noi. Acum 5 ani, se derulau evenimentele din operaţiunea numită „Jaful Secolului”.

Până astăzi, n-am aflat cine a fost principalul beneficiar, ce sumă a fost furată şi când vom găsi Miliardul. Tot ce ştim e că avem de întors 25 de miliarde de lei Băncii Naţionale a Moldovei”, se arată în postarea organizatorilor.