4 noi acţiuni prioritare - anunţate la Congresul SRATI 2015

(photos.com)

În perioada 13-17 mai 2015, la Centrul Internaţional de Conferinţe din Sinaia, a avut loc Congresul Naţional al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, ce a reunit manifestările devenite tradiţionale: Al 9-lea Congres Româno-Francez de Anestezie şi Terapie Intensivă, Al 7-lea Simpozion Româno-Israelian de Actualităţi în Anestezie şi Terapie Intensivă, Al 14-lea Congres al Asistenţilor de Anestezie şi Terapie Intensivă şi Al 2-lea Simpozion “România Dodoloaţă” al Societăţilor de Anestezie şi Terapie Intensivă din România şi Moldova.

Prezent la Deschiderea Oficială a Congresului SRATI 2015, Ministrul Sănătăţii, Dr. Nicolae Bănicioiu, a anunţat lansarea unui nou program de 4 acţiuni prioritare, care acoperă o gamă largă de patologii severe intraspitaliceşti. Iniţiatorul şi coordonatorul acţiunilor este Prof. Dr. Dorel Săndesc, Preşedintele de Onoare al Congresului SRATI 2015 şi Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Completând cele 5 acţiuni prioritare lansate anul trecut de care au beneficiat peste 100.000 de pacienţi (infarct miocardic acut, ATI, traumă, accident vascular cerebral şi moartea subită), prin noul program de 4 acţiuni prioritare se vor asigura fonduri destinate achiziţionării de medicamente, materiale consumabile şi reactivi, care, de multe ori, lipsesc din spitalele româneşti.

Valoarea totală a celor 9 acţiuni prioritare este de peste 235 de milioane de lei, iar fondurile sunt dirijate specific către acele spitale care au dotarea şi expertiza profesională necesară. Eficienţa acţiunilor prioritare este indubitabilă, de exemplu programul de infarct miocardic acut a determinat scăderea semnificativă a mortalităţii intraspitaliceşti de la peste 13% la aproximativ 5%.

Prima acţiune prioritară este destinată managementului endoscopic al hemoragiei digestive superioare şi va finanţa materiale consumabile necesare rezolvării endoscopice a acestei urgenţe majore indiscutabile: inele speciale cu care se poate opri o hemoragie digestivă, evitându-se intervenţia chirurgicală care e mult mai costisitoare şi cu complicaţii medicale mai mari.

A doua acţiune prioritară este destinată tratamentului icterului mecanic prin obstrucţie neoplazică şi va finanţa stenturi care se instalează în căile biliare, evitând astfel intervenţii chirurgicale care sunt foarte laborioase şi care, în cea mai mare parte, duc la complicaţii sau la un deces după o lungă suferinţă a pacienţilor.

A treia acţiune prioritară este destinată pacienţilor cu neoplasme esofagiene şi va finanţa protezele esofagiene care se instalează endoscopic, ajutând pacienţii să poată să ducă o viaţă cât de cât decentă, să poată înghiţi, şi evitând, din nou, o intervenţie chirurgicală extrem de traumatizantă.

A patra acţiune prioritară este cea de chirurgie endovasculara periferică, care va asigura achiziţionarea materialelor sanitare necesare pentru tehnicile avansate ce permit rezolvarea patologiilor vasculare periferice fără intervenţia chirurgicală clasică, deschisă. Acest program va fi implementat în 3 centre clinice universitare din Bucureşti şi Timişoara, unde există specialişti cu expertiză în acest domeniu de vârf şi dotarea necesară.

Deschiderea oficială a marcat alte două momente importante: părintele specialităţii ATI în România, Prof. Dr. George Litarczek, a fost distins cu medalia de onoare a Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar Preşedintele Societăţii de Anesteziologie - Reanimatologie din Republica Moldova, Prof. Dr. Serghei Sandru, a fost investit în funcţia Vicepreşedinte SRATI.

Un moment cheie la Congresul SRATI 2015 a fost inaugurarea conferinţei omagiale “Şerban Marinescu”, la care Prof. Dr. Dorel Săndesc şi Prof. Dr. Şerban Bubenek au conturat provocările şi perspectivele specialităţii ATI la ora actuală în România.

Cu ocazia Congresului SRATI 2015, board-ul Societăţii Europene de Anesteziologie (ESA) s-a reunit pentru a trasa strategia şi viziunea pentru următorii 10 ani, cu misiunea de a aduce standardele de practică şi de siguranţă ale pacienţilor la cel mai înalt nivel în ATI. Reamintim că ESA numără 26.000 de membri din 47 de ţări europene, în prezent este prezidată, în premieră, de un medic român - Prof. Dr. Daniela Filipescu şi oferă membrilor săi oportunităţi de cercetare, educaţie, evenimente ştiinţifice şi programe de siguranţă a pacientului.

Prezidat de Prof. Dr. Şerban Bubenek, Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă şi de Prof. Dr. Dorel Săndesc, Preşedintele de Onoare al evenimentului şi Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Congresul SRATI 2015 a adus laolaltă un număr record de 1.500 de participanţi.

Congresul anual SRATI reprezintă şi reflectă activitatea exemplară şi remarcabilă a societăţii SRATI, care este una din cele mai active societăţi medicale profesionale şi care, în mai puţin de un deceniu, a reuşit să promoveze şi să implementeze cu succes proiecte majore ce au determinat schimbări extrem de importante în medicina românească.

Pentru mai multe detalii, va invităm să vizitaţi website-ul oficial al Congresului www.sraticongres.ro

Contact presă: Andreea Grigoroşcuţă, PR&Media Coordinator, Ralcom Exhibitions, media@sraticongres.ro, 0722 329 183

Epoch Times este partenerul media al Congresului Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne